Novi napad na povratnike u Ljuboždi! (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 01.Jun.2020, 19:58

Novi napad na povratnike u Ljuboždi! (FOTO)

Za nepunih nedelju dana ovo je drugi napad na Srbe u selu Ljubožda a već dvadeset i neki od zabeleženih od februara meseca.


   
Foto: ILUSTRACIJA    


Srbi iz Ljubožde su jutros uočili da je polomlje prozor na kući jednog od povratnika u ovom selu. Oni su se posle više godina vratili na svoju zemlju sa željom da tu nastave život.

Napad je averovatnije počinjen sinoć a Jovan >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Ristić, čija je ovo kuća, koji se kao povratnik vratio u ovo selo 2017., nije se nalazio u njoj s obzirom da se zbog vanrednih mera, zatekao u centralnoj Srbiji.


   
Polomljen prozor na kući Jovana Ristića u Ljuboždi    


Vesna Maliković, koja je u kontaktu sa Srbima ovog kraja, za KM novine kaže da se napad dogodio na isti način kao i prethodni kada su u 26. maja u 23.55 časova napali kuću Žarka Zarića. U trenutku napadana kuću Zarića sa njim se nalazio još jedan povratnik.

S obzirom da su institucije Vlade Republike Srbije ugašene nakon parafiranja Briselskog sporazuma i da više ne postoji ni jedna koja bi adekvatno pomogla i zaštitila Srbe na KiM, oni su prepušteni sebi. Vesna Maliković je uložila napor da sanira prethodnu i već sutradan će sanirati i ovu štetu "ali sve o nije važno koliko to kako ovaj zulum i primitivizam izdržati" kaže ona.

U sličnom tonu govore i ostali Srbi sa KiM, naročito južno od Ibra. Oni ne pozivaju nikoga da im pomogne ili ih zaštiti jer znaju da to niko neće, ne da ne može već neće, i uzdaju se jedino u svoje trpljenje i nadu da će jednom prestati ono što više decenija traje - progon i napadi na Srbe.


   
Žarko Zarić, predstavnik povratnika u ovom selu čija je kuća kamenovana pre nekoliko dana, pokazuje Malikovićevoj novonastalu štetu nakon poslednjeg napada i sa zadivljujućom odlučnošću dodaje "veselo je u našem selu".    


U seriji novih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, koji su već dostigli dvocifreni broj, dešavaju se i oni koje niko ne beleži. To pre svega jer Srbi znajući da ne postoji sistem koji bi ih zaštitio najčešće napade ne prijavljuju ili to čine samo tzv "kosovskoj policiji" koja do sada iako je privela nekoliko osumnjičenih za napade, funkcioniše u okviru separatističkog sisitema koji nikoga od napada nije sankcionisao čime se šalje jasna poruka svim Srbima.

Isto tako, neaktivnost i potpuno odsustvo svake reakcije srpskih nadležnih orgaana takođe upućuje poruku Srbima da ih niko neće zaštiti. Ovo ne utiče mnogo na one koji su se već vratili ali postiže poguban efekat na sve koji razmišljaju o povratku.






PROČITAJTE JOŠ: 

Novi napadi na Srbe na KiM: Povratniku kamenovana kuća, obijena srpska škola (FOTO) - KM NovineNovi napadi na Srbe na KiM: Povratniku kamenovana kuća, obijena srpska škola (FOTO) #Vesti #Kosovo #Metohija #Napadi #Srbi #Albanci #Šiptari Kuća Srbina koji se među retkim prognanim licima odlučio da se vrati na svoje imanje u Ljuboždu kod Istoka, kamenovana je juče.


PROČITAJTE JOŠ: 

Orahovac: Šiptari (nakratko) skinuli tablu ulice "Slovena Radića" - KM Novinepetak, 29. maj 2020. | Urednički kolegijum U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez natpisa o kojoj se ulici tačno radi. Tabla koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva" 1984.

PROČITAJTE JOŠ: 

Šiptari napali i povredili povratnika u Drenovcu kod Kline - KM Novinepetak, 29. maj 2020. | Urednički kolegijum Miodraga Stašića (86) iz Drenovca kod Kline napalo je i povredilo nekoliko šiptarskih čobana pošto su prethodno pustili stoku na njegovo imanje. Ove srede za nama (27. maja) Miodrag Stašić je pokušao da istera stoku iz svog voćnjaka što je albanske čobane "isprovociralo" i nakon čega su ga napali.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.