Izvor: JUGpress.com, 12.Jun.2020, 22:37

Nova zgrada Narodnog muzeja dobila idejno resenje

NIŠ

    Prvu nagradu idejnog rešenja nove zgrade niškog Narodnog muzeja osvojio je autorski tim iz Beograda Dejan Miletić i Milan Vujović. Zgrada muzeja nalaziće se u Jeronimovoj ulici na parceli koju je gradu zaveštao vladika Jeronim i prostiraće se na skoro 1000 kvadratnih metara. Prvonagrađeni rad na konkursu za idejno rešenje nove zgrade Narodnog muzeja predstavljen je u Gradskoj kući. Novom zgradom Narodnog muzeja stvoriće se adekvatni uslovi koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << omogućiti zaštitu, prezentaciju i dostupnost muzejskog nasleđa i na taj način doprineti kulturno-turističkoj ponudi grada Niša.

                      “ Niš već dugo čeka na izgradnju doma za  kulturno bogastvo našeg grada, za kulturno blago sa kojim raspolažemo i evo sada smo dobili idejno rešenje za novu zgradu Narodnog muzeja”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Sa novom zgradom se stvaraju i  prostorne mogućnosti koje će obezbediti različite sadržaje iz ove oblasti a koje našem gradu nedostaju u turističkoj ponudi. Konkurs za idejno rešenje je pokrenut 2019. godine  i u kratkom vremenskom periodu imamo rešenje. Sledeća faza je obezbeđivanje dozvala i dokumentacije koje je neophodna kako bi počela izgradnja zgrade. Ovo je još jedan novi projekat i investicija pored NTP koji je otvoren  pre nekoliko dana a koji je isto tako značajan za život našeg grada”, kazao je gradonačelnik Bulatović.

                      Pobednički tim ističe da su se prilikom izrade idejnog rešenja trudili da budu u duhu moderne arhitekture, savremenog i svetskog trenda na koji način se ova tipologija tretira. Na taj način su želeli da doprinesu modernizaciji i grada, a i tog mikroambijenta koji je podređen konzervatorskim uslovima, gde postoji nekoliko objekata koji su u različitim režimima zaštite i da tom ambijentu daju nov, moderan karakter i da ga promene i približe nekoj budućnosti.

                       “Prema projektu zgrada bi trebalo da ima više od 2.000 kvadrata iznad zemlje. Trudili smo se da jedan deo neophodan za funkcionisanje Narodnog muzeja smestimo i u dve podzemne etaže, gde se obično nalaze depoi i tehničke prostorije, laboratorije. Posebno smo vodili računa o već postojećoj zgradi koja je pod zaštitom države, što je i bio jedan od uslova konkursa. Nadam se da ćemo tu zgradu koja je u veoma lošem stanju uspeti da revitalizujemo i da joj damo novi sjaj, naravno uvodeći je u funkcionalnom smislu u novi sistem muzeja. Našim projektom je predviđeno da ona dobije još jednu etažu u potkrovlju, u postojećem gabaritu, gde bi  mogli da aktiviramo jedan multifunkcionalni prostor koji bi bio namenjen javnosti, predavanjima, tribinama”, istakao je Milan Vujović jedan od autora projekta.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.