Niš dobitnik nagrade  Open Data Publisher Award

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Okt.2019, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš dobitnik nagrade Open Data Publisher Award

Grad Niš dobitnik je nagrade „Open Data Publisher Award“. Gradu je ova nagrada pripala kao šampionu u otvaranju podataka kao i za izuzetna postignuća u oblasti njihovog objavljivanja.

Predstavnicima grada nagradu je uručio dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije na međunarodnom festivalu pametnih gradova „Smart City Festival 2019“ održanom 15. oktobra u Bel Ekspo Centru u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<

Grad Niš promovisan je kao primer dobre prakse u regionu koji bi trebalo da prate i drugi gradovi i opštine, budući da je ovo proces koji je jedan od osnovnih preduslova za kreiranje pametnih gradova.

Ovogodišnji festivala tematski je bio usmeren na pametno donošenje odluka i upotrebu informacionih tehnologija kao i javno dostupnih baza podataka u procesu strateškog promišljanja, planiranja i odlučivanja a sve u cilju promocije humanog, inovativnog i održivog urbanog razvoja kao kontinuiranog procesa, koji pruža ogromne koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Kao najveći regionalni skup posvećen urbanoj transformaciji, posetilo ga je više od  500 učesnika sa četiri kontinenta, 20 različitih država i 100 gradova sa više od 30 svetski priznatih govornika i predstavnika vlasti iz Nemačke, Danske, Finske, Austrije, iz zemalja regiona i Srbije kao i predstavnici biznisa, investitori, preduzetnici, ali i i svi oni za koje je održivi urbani razvoj kontinuirani proces od velike koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Festival je održan u organizaciji Fondacije Fridrih Nojman, Privredne Komore Srbije, Stalne konferencija gradova i opština, Grada Beograda, Vlade Savezne Republike Nemačke i organizacije Palgo Smart, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj i drugih.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.