Izvor: JUGpress.com, 30.Jun.2020, 08:59

Nenadu Miloševiću književna nagrada “Branko Miljkovic”

NIŠ

Ovogodišnju nagradu „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Pesme iz limba“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada dobio je Nenad Milošević odlučio je žiri u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Karanović, članovi, na završnoj sednici održanoj 28.juna.

                                     Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << (na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2019. godini) i posle iscrpne diskusije je jednoglasno doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2019. godinu bude dodeljena Nenadu Miloševiću.

                                 ” Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Karverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića. U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine,” stoji u obrazloženju dodele nagrade.

                                 Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

                                Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom leta 2020. godine u okviru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ u Nišu.

                              Nenad Milošević rođen je 5. jula 1962. godine u Zemunu. Objavio je sedam knjiga pesama i njegove pesme i eseji prevođeni su na ruski, grčki, poljski, francuski, engleski, španski, nemački, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u nekoliko antologija srpske poezije na stranim jezicima kao i u nekoliko domaćih antologija.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.