Izvor: JUGpress.com, 16.Avg.2020, 17:12

Nastavlja se izgradnja hrama Svetog Vasilija na Duvaništu

NIŠ

Grubi radovi na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu su završeni. Sada sledi  unutrašnje uređenje, postavljanje instalacija i oslikavanje. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije potpisali su ugovor o nastavku izgradnje.

                             „Svi ovi grubi građevinski radovi su završeni. Ostalo je sada unutrašnje uređenje, završetak instalacija za grejanje i struju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i svi prateći tehnički elementi koji čine kako sam hram tako i kriptu. Ovim ugovorom počinje nastavak i završetak radova nadam se u narednih godinu dana“, kazao je Vladika niška Arsenije.

                             Izgradnju hrama Svetog Vasilija finansira grad Niš, Kancelarijea za vere pre Ministarstvu pravde koje je, takođe, učestvovalo sa svojim donacijama i naravno ktitori.

                             „Na osnovu odluke u budžetu grada  za 2020.godinu, na osnovu plana i programa o izgradnji grada i na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke danas smo zaključili okvirni sporazum za završetak  svih radova na hramu, pre svega građevinskih, elektro radova, vodoinstalaterskih i  drugih radova. Ovom  smo pružili podršku inicijativi građana da ovde nikne ova svetinja a koji su godinama izdvajali priloge za izgradnju hrama“, istako je  Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

                              Ova crkva predstavlja graditeljsko umeće, radi se u moravskom stilu, kaže direktorka kompanije  koja izvodi radove od početka.

                               „Crkvu radimo od temelja i ovo je gradsko umeće ali se niko nije setio da da dovede djake da ovo vide jer je građena po školi starih majstora.To je izgradnja po principu moravske škole i starih majstora. Gradi se bez armature, bez oplate, cigla na ciglu se ređa,a tako je urađena i sama kupala. Ovo je jedini noviji objekat u Nišu građen na ovaj način“, objašnjava Radica Tanasković, direktorka  kompanije „ Gramont inženjering“.

                           Crkva je podignuta na inicijativu meštana naselja Duvaništa, u znak zahvalnosti što na dan Vasilija Ostroškog kada je je ovaj kraj Niša zasut kasetnim bombama 1999. niko  nije stradao. Gradnja hrama započeta je 2015. godine.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.