Izvor: JUGpress.com, 11.Apr.2023, 07:36

Nacionalna koalicija: Država mora da spreči sklapanje brakova među decom

BEOGRAD

Država svojim sredstvima koja su joj na raspolaganju mora da učini sve da se prestane sa sklapanjem brakova među decom, koji su posebno izraženi kod romske populacije, ali i da više radi na edukaciji manjinskih grupa kod kojih je taj problem izražen, konstatovano je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković rekla je da država nastavlja napore u zaštiti dece i suprostavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sklapanju takvih brakova, jer je to pojava koja je „duboko zabrinjavajuća i treba raditi na iskorenjivanju te anomalije“.

Dečji brakovi, kako je istakla, ostavljaju mentalne i fizičke posledice po zdravlje devojčica, ali u društvo ucelini. Zato moramo da rušimo stereotipe, naglasila je ona.

Gojković je naglasila da država već četvrtu godinu zaredom postiže značajne rezultate u unapređenju prava dece, a da je Srbija na dnu lestvice po sklapanju dečjih brakova, na svetskom i regionalnom nivou. Kako je navela, procenat maloletničkih brakova je šest odsto u opštoj populaciji u Srbiji, dok je u romskoj populaciji 56 odsto devojčica mlađih od 18 godina u braku.

Gojković je dodala da 5,1 odsto žena iz romske nacionalne zajednice postanu majke pre 15. godine, 31 odsto njih rađa pre punoletstva, čime im je onemogućeno školovanje, „deca postaju roditelji deci“.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov rekao je da se u javnosti postavlja pitanje do koje mere država sme da zadire u pravo braka i porodice, ali da, u slučajevima dečjih brakova, ima puno pravo da reaguje i zaštiti prava maloletnika.

U Ministarstvu kontinuirano radimo da se umerenim i koordiniranim akcijama svih faktora doprinese sprečavanju dečjih brakova, zajedno sa predstavnicima romske zajednice, napomenuo je on. Prema oceni Žigmanova, ta pojava ugrožava živote i budućnost, pre svega romskih devojčica, ali i dečaka. Onemogućava da se školuju, a time se povećava i mogućnost nasilja i diskriminacije nad njima.

Ministarka pravde Maja Popović je poručila da se državni organi i civilni sektor moraju udružiti u sprečavanju dečjih brakova, jer su mnoga od lica uključena u njih žrtve raznih vrsta krivičnih dela. Ona je navela da je u Srbiji u 2021. doneto 75 osuđujućih presuda zbog dečjih brakova, a u 2022. godini 62, od kojih su 77,42 odsto uslovne, a 22,5 odsto zatvorske.

Treba raditi u javnosti da se shvati značaj ovog društvenog problema, poručila je Popović.

Direktorka Dečjeg fonda UN u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da jedan od glavnih poteza društva u sprečavanju dečjih brakova mora biti socijalna inkluzija i edukacija, a da Srbija u tome ima vrlo dobre prakse.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.