Na protestu u Beogradu zatražena obustava izgradnje MHE i seče šume, ali i TV duel sa Vučićem

Izvor: JužneVesti.com, 10.Apr.2021, 19:56

Na protestu u Beogradu zatražena obustava izgradnje MHE i seče šume, ali i TV duel sa Vučićem

Iz Udruženja "Odbranimo reke Stare planine" od nadležnih je zatraženo zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana, obustava seče šuma po Srbiji i pojačano pošumljavanje. Organizatori su pozvali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, resorne ministre i direktore javnih preduzeća zadužene za brigu o životnoj sredini da o bitnim ekološkim temama razgovaraju uživo na Javnom servisu. Ekološke organizacije napravile su dokument u kom su iznele 13 zahteva državi u vezi sa ekološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pitanjima.

Protestna šetnja pod nazivom "Ekološki ustanak", danas oko 15 sati krenula od Narodne skupštine ka Vladi Srbije, prošla je i pored predstavništva kompanije Rio Tinto, a zatim se zaustavila ispred RTS-a.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz ORSP-a je poručio da su u Srbiji dobrodošli svi, ali da mogu da dođu pod jednim uslovom.Aktivisti u protestnoj šetnji kroz glavni grad; foto: Andrijana Spasov;

Nema trovanja naše dece - istakao je Jovanović.

“Da narod čuje kako se truje” reči su kojima se Ćuta obratio Javnom servisu i podsetio da su RTS-u dali rok do 10. aprila da odvoje termin za emisiju u kojoj bi se govorilo o ekološkim problemima. Taj rok, naglašava, danas je istekao.

Želim da poručim samo jednom, da nas dobro zapamti i Aleksandar Vučić i Ana Brnabić i "Rio Tinto", naše reke nećete gurati u cevi, našu decu nećete trovati sumpor-dioksidom. Ovo je naša zemlja, mi ćemo brinuti o njoj - istakao je Jovanović.

Na protestu se čula i poruka aktivista sa juga; foto: Andrijana Spasov;Pozvao je predsednika Aleksandra Vučića na TV duel sa ekolozima uživo na RTS-u, a zatražio i da u emisiju dođu, između ostalih, i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandra Dragišića i direktor Srbijavode Goran Puzović.

Današnji protest podržali su i pesnik Ljubivoje Ršumović, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, ali i frilenseri i brojni aktivisti, od kojih su neki došli iz regiona.

Kako prenosi Danas, ekološke organizacije napravile su dokument u kom su iznele 13 zahteva državi u vezi sa ekološkim pitanjima:

1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona,

2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine

3. Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine

4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima

5. Zaštita prirode,

6. Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje

7. Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE

8. Očuvanje vodnih dobara

9. Zdrave urbane sredine

10. Odgovorno upravljanje otpadom

11. Da dišemo čist vazduh

12. Dobru energiju za sve

13. Sveobuhvatni održivi razvoj

Podsetimo, današnji protest organizovali aktivisti "Odbranimo reke Stare planine", koji su u jednoj od prethodnih akcija iskopali cevi u Rakitskoj reci i sprečili izgradnju MHE na toj reci.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.