Mitropolitu Crnogorsko-primorskom Amfilohiju: Vladiko – ne crnogorčite srpsku Spartu!

Izvor: KMnovine.com, 22.Jan.2020, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolitu Crnogorsko-primorskom Amfilohiju: Vladiko – ne crnogorčite srpsku Spartu!

"Ako je neko danas promoter crnogorštine, a i Vi ste nažalost Visokopreosvećeni Mitropolite postali njen otvoreni promoter, tada se pitam: Da li je takav čovjek prijatelj srpskog naroda Crne Gore ili novi saučesnik u njegovom rasrbljavanju"


   
Mitropolit Amfilohije sa rimokatoličkim krstom u ruci, u zanosu tokom osvećenja" rimokatoličkog hrama u Crnoj Gori (Link za ceo tekst "Barsko bezumlje Mitropolita Amfilohija" u dnu strane) >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<    


Vladiko Amfilohije,


Neću Vam mnogo okolišiti i prazne priče kaživat. Reći ću što mi je na duši. Onako kako mi je na srcu. Neću Vas ni prećerano šteđet nit Vam prećerano snishodit. Nit ću Vam se nešto dodvoravat. Takva mi fela. Drukčije ne umijem. A i da umijem, po ovom pitanju neću. Trudiću se samo da budem iskren. Da pišem ni po babu ni po stričevima. Ovo što Vam pišem misle Vam i mnogi moji prijatelji sa Svetih Litija ove naše lijepe Crne Gore jer sa njima sam svaki dan.

Vidim Vladiko, krenuo na nas Srbe u Crnoj Gori, ako ste još uvijek Srbin, neki zli zapadni vjetar pojačano duvati. Dobija na snazi svakoga dana. Sprema se nekakva velja nepogoda i nevolja. Hoće da sruše svetinju Srpske Pravoslavne Crkve u Srpskoj Sparti. Mnozina su se naoštrili i namjeračili na sve srpsko u Crnoj Gori. Nekakvi podli i prokleti zakon su usvojili u Skupštini da ruka Svetoga Save Nemanjića, Sveti Arsenije Ždrebaonički, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski pripadnu Montenegru i ovijem nesojima i nekrstima od našijeh glavara. Pomenuti zli vjetar ima trojedino ime. Ime mu je hrišćanofobija, ultracrnogorština i antisrpstvo. U jednini on se kratko naziva – reponja. U sinonimu zovu ga i rogonja. Nema tunak neke velike mudrolije.

Protiv reponje se Vladiko, Vi to najbolje znate, na prvom mjestu bori Svetom Liturđijom, pričešćem, ispovješću, smirenjem, postom i molitvom. Što bi kazao veliki duhovni otac sveti Justin Ćelijanin – Svetijem Tajnama i svetijem vrlinama. Ali ima i ona narodna – klin se klinom izbija. Ako neko, kao ovi naši prodani glavari cjelodnevno crnogorče i rasrbljavaju srpski narod Crne Gore, onda bi trebalo da im se suprostavljamo istinom i hrabrošću. Ispovijedanje ne samo svoje vjere pravoslavne već i našega srpskoga imena danas je takođe naša sveta dužnost. Zašto ste Vladiko zaboravili i skrajnuli ovu Vašu svetu dužnost? Đe Vam je pomen imena srpskoga u Vašim besjedama? Đe negdašnja hrabrost i iskrenost? Zašto nas i Vi poslednjih 15 godina intezivno crnogorčite? Zar i Vi Vladiko uđoste u kolo skoro neprestanog crnogorčenja svega srpskoga u Crnoj Gori? I da Vas priupitam: Kakva Vam je sad ova nova titula u Vašim besjedama – Mitropolit Crnogorski? Od kad ste izbacili riječ Primorski? Ko Vam je to blagoslovio? I đe su Vam riječi Zetski i Brdski? Zar ste i svoja Brda moračka zaboravili i u crnogorštinu utopili?

Ako je neko danas promoter crnogorštine, a i Vi ste nažalost Visokopreosvećeni Mitropolite postali njen otvoreni promoter, tada se pitam: Da li je takav čovjek prijatelj srpskog naroda Crne Gore ili novi saučesnik u njegovom rasrbljavanju i promoter nametanja crnogorskog identiteta tamo đe ga nikada nije bilo. Ne čuh Vas da i jednu jedinu javnu riječ rekoste protiv crnogorčenja Miroslavljevog Evangelija od strane Vašeg bliskog saradnika i prote Gojka Perovića ili i Vi, kao i on, smatrate da je ono «dragulj crnogorske kulture».

Što Vam je pobogu? Đe su Vas poplašili? Što ste onoliko nervozni dok besjedite? Imate li Vi više one srpske ognjene hrabrosti koju ste ranije baštinili? Šta se sa Vama dešava već 15 godina? Kad ste posljednji put izjavili – ja sam Srbin? Kao da Vam je neko jezik vezao kad trebate reći riječ Srpska crkva, Srbi ili srpski narod. Kao da ste zaboravili šta ste do juče pričali i kako ste do juče srbovali. Što se to s Vama dogodilo? Zaboravli ste naprasno i svoju crkvenu titulu i svoje ime srpsko. Tuga je velika i izaziva neobičnu mučninu slušat Vas kako crnogorčite dan i noć. Bilo bi lijepo, makar za promjenu, makar i neiskreno, da ponekad rečete: Srbin sam i tim se dičim!

I da Vam iskreno još nešto rečem – dosadni ste. Dosadili ste i Bogu i ovom našem srpskome narodu Crne Gore sa Vašim: Ja sam pravi Crnogorac iz Morače; ; ja sam Mitropolit Crnogorski; ovo je Mitropolija Crnogorska. I tome slično. Ima li iđe Vladiko u Vašem novousvojenom riječniku, riječ Srbin ili srpska? Sad ste u usmenijem nastupima i ono Primorska skoro potpuno izbacili iz crkvene titule. Valjda da bi ostalo samo ono Crnogorska? Kako se to Vi kao nekada veliki Srbin tako lako odriče srpskoga imena u crnogorsku korist? Šta Vam je uopšte u srcu? Jeste li nečim ucijenjeni? Ili ste oduvijek bili takvi pa je kriza samo pokazala ko ste? Nijeste. Nijeste bili takvi već ste takvi postali u posljednjih 15 godina.

I još nešto da Vi rečem Vladiko. Ljutili se Vi ili ne. Bolje da se ljutite nego da se brukate pred svijetom i pred svijem neustrašivijem Srbima koji se nijesu stidjeli reć za sebe: Srb je Hristov raduje se smrti! Nije titula Srpskog Patrijarha ona koju Vi po Crnoj Gori svojevoljno i osiono namećete bez blagoslova SPC. Nije titula našeg Patrijarha Irineja – Patrijarh svih srpskih i pomorskih zemalja, što Vi u inat Saboru Arhijereja SPC poturate nama u Crnoj Gori. Njegova titula je Patrijarh Srpski. Ko Vam daje pravo da mijenjate titulu Patrijarha Srpskoga? Kakva Vam je to sinja kukavica na jezik sjeđela pa ne umijete i ne smijete reći pravu titulu Njegove Svetosti – Patrijarh Srpski? Čega se i koga se bojite ili stidite i zašto samovoljno i osiono mijenjate Ustav Srpske Parvoslavne Crkve, pa i titulu Srpskog Patrijarha ćerate na svoju vodenicu? Nije Vladiko on Patrijarh srpskih i pomorskih zemljalja već Patrijarh Srpski! I tačka! Svidjelo se to Vama ili ne. Na to Vas obavezuje Ustav SPC.

Ima Vladiko i u Vašemu svještenstvu onijeh koji svijem silama podržavaju Vaše forsiranje crnogorstva. Mislite da ih mi u Crnoj Gori ne vidimo i ne znamo po imenu i prezimenu? Da smo slijepi kod očiju i gluvi kod ušiju? Kao da su jezik progutali kad trebaju pomenut srpsko ime. A imali su se na Vas i na Vaš loš primjer kada ugledati. U čemu se onda Vi Vladiko, po nacionalnim pitanjima, mnogo razlikujete u svakodnevnim javnim nastupima od DPS Crnogoraca? U čemu se Vi onda izdvajate od režimskih, državnih, prosvjetnih i medijskih crnogorskijeh tiranija kroz nametanja isključivo crnogorske svijesti? Vjerujte mi, ne u mnogo čemu.

Zato, Vladiko, oprostite još jednom na direktnosti. Red je bio da Vam i ovo neko napiše. Dozlogrdili ste ovom narodu sa Vašijem crnogorčenjem. Protiv hrišćanofobije i srbofobije se čovjek ne može drugojačije borit no duhovnim gorivom ljubavi Hristove, istinom i smirenjem. Samo se pitam, ima li Vladiko dovoljno tog duhovnog goriva ljubavi u Vašem srcu i za Srbe u Crnoj Gori? Ili su u njemu samo Crnogorci? Ili ste se i Vi konačno predali duhu poltronstva, kukavičluka i neprekidnog crnogorčenja skoro svega i svačega u Crnoj Gori.

I nemojte više Vladiko, ko što ste 12. januara ove 2020. godine činjeli u Baru, zagađivati osveštani vazduh Svetih Litija kroz pominjanje i veličanje jeretičkog kvazivelikana i papiste Franja Asiškog. Nije Vam to prvi put. Pamtimo Vam sve! Sa kim se to Vi inače inatite? Sa svetim Justinom Ćelijaninom? Sa svetim Savom Nemanjićem? Sa svetim Petrom Cetinjskim? Ako ćete nam rimokatoličkog i lažnog sveca Franju Asiškog posrijed grada Svetoga Jovana Vladimira i Svetog Stefana Lazarević nazivati Velikim a Evropu u njegovo vrijeme nazivati pravom i istinskom Evropom, onda Vas ne treba suviše oplakivati jer nam na ljute rane sveopšteg srpskog progona dodajete nove i još teže rane vrijeđanja najdubljeg dostojanstva i naše prave vjere, kukavne, sirote. Uozbiljite se Vladiko ako želite da nam ne pokvarite Svete Litije.

Zato Vas ponovo molim: ako ćete nam i dalje u inat crnogorčiti i latinčiti na našim Svetim Litijama, na vrijeme se povučite sami. Tu nam je i vladika Joanikije. Nijeste nezamjenjivi. Ne crnogorčite ovaj veliki srpski narod Srpske Sparte i ne rasrbljujte ovu so srpstva! Dosta nas crnogorče i latine Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Novak Adžić, Živko Andrijašević, Stojan Cerović, Balša Brković i ostali Montenegrini. Sjetite se Boga koji Vas gleda i Svetoga Petra Cetinjskoga na čijem tronu sjedite. Sveti Petar Cetinjski je bio i Srbin i Crnogorac a ne samo Crnogorac. Bio je Srbin narodnosno a Crnogorac regionalno. Znate Vi to dobro. Zato po hiljaditi put Vam poručujem, ne crnogočite nas i ne latinite nas! Postoji u riječniku i riječ Srbin i pridjev srpski. Ako ste Vi namjerno zaboravili mi nijesmo.

P.S. Kad će Vladiko i te najčuvenije, najljepše i najmoćnije Litije na Cetinju, i da ne budu u krugu cetinjske dvojke. Do Ćipura i nazad. Sa srpskim bogoslovima koji će glumiti rođene Cetaše i rođenim Cetašima kojih će biti više od 20 a manje od 50.
Iz glasa cijela naroda
i Srbin i Crnogorac
jedan od 100 hiljada sa Svetih Litija
Nikola Vuković



PROČITAJTE JOŠ:
Sa barikade u Tivtu: U roku od pola sata Amfilohije dao podršku pa pozvao narod da se raziđe! - KM NovineSa barikade u Tivtu: U roku od pola sata Amfilohije dao podršku pa pozvao narod da se raziđe! #Amfilohije #Radović #Crna #Gora U roku od oko pola sata stigle su dvije poruke mitropolita Amfilohija . Poruke su bile suprotne jedna drugoj



PROČITAJTE JOŠ:
Amfilohije suspendovao Božiju volju i krstio trans-osobu (sa nedovršenom ''donjom operacijom'') - KM NovineAmfilohije suspendovao Božiju volju i krstio trans-osobu (sa nedovršenom ''donjom operacijom'') #Mitropolit #Amfilohije #Blagoslov #Transrodna #Osoba #LGBT #Krštenje #Izdaja #CrnaGora #kmnovine U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obavljeno je prvo krštenje ''trans osobe'' i to uz blagoslov mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija Radovića, piše portal "Srpsko ujedinjenje" Predsednica LGBT Foruma Progres Bojana Jokić javnosti je saopštila da je u pitanju Vuk, ''trans momak koji još uvijek nije kompletirao cjelokupnu tranziciju''.



PROČITAJTE JOŠ:
Barsko bezumlje Mitropolita Amfilohija - KM Novine"Osvećenju" novog rimokatoličkog hrama Svetog Petra u Baru prisustvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije. Nakon čestitki Nadbiskupiji barskoj Visokopreosvećeni Mitropolit je „preneo pozdrave" Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.