Ministar poljoprivrede posetio Šarlince, Lipovicu i Donje Stopanje

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar poljoprivrede posetio Šarlince, Lipovicu i Donje Stopanje

Povodom elektrifikacije polja koja će uskoro biti sprovedena na parceli u Šarlincu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović posetio je danas ovo mesto, ali i pojedina domaćinstva u Lipovici i Donjem Stopanju.

Zemljište na kojem se, inače, planira elektrifikacija, površine je od 30 do 40 hektara i u pitanju je komasirano zemljište – seoski put. Elektrifikacija će, kako je rečeno, obuhvatiti pet udruženja, korisnika voda i poljoprivrednih proizvodjača, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a ukupan broj korisnika je skoro četiri stotine.

Prilikom posete Šarlincu, ministar Nedimović posetio je i domaćinstvo Miodraga Stamenkovića koje obradjuje 25 hektara zemlje. Ovo domaćinstvo prevashodno se bavi proizvodnjom i pripremom kupusa, cvekle i šargarepe, a u planu im je i proširenje kapaciteta, s obzirom da trenutno imaju pet zaposlenih.

Nedimović je posetio i gazdinstvo Stefana Kitanovića u Lipovici koje se bavi proizvodnjom ajvara i džemova i ima svoj brend „Ukus prirode“, kao i gazdinstvo Dalibora Stamenkovića iz Donjeg Stopanja, povodom nedavno dobijene subvencije u vidu novog traktora.

Tokom posete Zemljoradničkoj zadruzi – Hladnjača „Moravac“, ministar poljoprivrede Nedimović je istakao da Leskovac predstavlja idealno mesto kako za voćarstvo, tako i za povrtarstvo, ali i za preradjivačku industriju.

„Imao sam priliku da vidim dva ozbiljna preradjivačka kapaciteta, u stvari, porodične firme koje rastu i to je ono što zapravo treba Srbiji“, prokomentarisao je Nedimović.

Ovom prilikom, i vlasnik porodične firme „Moravac“, Žarko Stamenković, rekao je da se njegova firma često odaziva konkursima za dobijanje bespovratnih sredstava kod Ministarstva poljoprivrede.

„Par puta smo konkurisali i dobili opremu, a samim tim dobili smo i 50 odsto povraćaja od uloženih sredstava. I ubuduće, planiramo da konkurišemo kako bi povećali kapacitete i kako bi odgovorili svim svojim kupcima i kvalitetom i kvantitetom robe“, kazao je Stamenković.

Inače, porodična firma Hladnjača „Moravac“ bavi se otkupom, preradom i izvozom šumskih pečuraka, ali i šumskog voća, i svoje proizvode izvozi na tržište Evropske unije, Švajcarske, Kanade i Rusije.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Nedimović: Za elektrifikaciju polja u leskovačkom kraju 100 miliona dinara

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Feb.2018, 14:42

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović boravio je juče u Leskovcu...Ministar Nedimović je sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, obišao seoska domaćinstva u Lipovici, Šarlincu i Donjem Stopanju, hladnjaču „Moravac“ kao i parcelu ispred Šarlinca...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.