Izvor: JUGpress.com, 05.Jun.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar kulture u Vlasotincu

VLASOTINCE

U Vlasotincu je priređeno otvaranje rekonstruisane i događajne zgrade Kulturnog centra, a na otvaranju je bio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Kulturni centar u Vlasotincu, koji je u okviru projekta „Dijalekt“ na konkursu „Gradovi u fokusu“ sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja sa 26 milona dinara, je ponovo postao otvoren za javnost.

„Za Ministarstvo kulture i informisanja ulaganja u „takozvane“ male sredine, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << jer ne sme da bude malih sredina kada je reč o razvoju kulturnog života i sprovođenja kulturne politike u Srbiji, jesu glavna stvar“ istakao je ovom prilikom ministar Vukosavljević.

„Putem konkursa „Gradovi u fokusu“ upravo stavljamo akcenat na pomoć lokalnim zajednicama koje su takođe same kadre, spremne i odvajaju svoja sredstva za razvoj kulture, bilo kada je reč o materijalno, bilo kada je reč o nematerijalnom kulturnom nasleđu. Naše stremljenje ide ka tome da se prvo rekonstruišu, obnove ili izgrade objekti namenjeni kulturi, odnosno tamo gde postoji potreba za tim, a onda da se takvi objekti obogate sadržajem. Dakle, u svakoj našoj varoši, gradu, opštini potrebni su u skladu sa okolnostima i biblioteka i muzej i dom kulture ili kulturni centar, neka mala pozorišna scena, bilo privremena ili trajna i mi kao društvo jednostavno moramo da podstičemo razvoj na celoj teritoriji naše države. Zato je današnji događaj radostan za nas iz ministarstva, ali i za domaćine u Vlasotincu. Stara je, ali i tačna priča da se ulaganja u kulturu ne vide odmah, odnosno vide se kada je reč o zgradama ili objektima, ali se ne vide kada je reč o posledicama po kulturni razvoj pojedinca i lokalne zajednice. Ali, ta ulaganja su neophodna, jer kulturni razvoj i bogat kulturni život jesu jedan od najbitnijih preduslova opstanka i održavanja svake zajednice na istorijskoj, društveno-ekonomskoj, prosvetnoj sceni… Prema tome, ne postoji mali i uzaludan trud kada je reč o ulaganjima u kulturi.“

Što se tiče samog „Dijalekta“ ministar Vukosavljević kaže je to lepa i ohrabrujuća stvar.

„Dijalekti su živa boja na istorijskom identitetu jednog naroda i kraja, kao što je ovde slučaj. Dijalekte treba čuvati, negovati i baštiniti, oni su specifičnost svake zone u kojoj dijalekti postoje, oni su izraz dugog istorijskog trajanja, odraz i mentaliteta i kulture i pogleda na svet, bogatstva i mašte jezičkog izraza, jednostavno ono što rade Vlasotinčani sa negovanjem svog jako lepog dijalekta jeste jedna hvale vredna stvar i mi ćemo nastaviti da to podržavamo i u Vlasotincu i u drugim delovima Srbije.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.