Milionski izdaci za nabavke bez procedura i rashode u budžetu Žitorađe

Izvor: JužneVesti.com, 21.Dec.2023, 16:54

Milionski izdaci za nabavke bez procedura i rashode u budžetu Žitorađe

Rashodi koji nisu pravilno planirani u iznosu od 8,85 miliona dinara, manje iskazana finansijska imovina od 229,25 miliona dinara i više iskazanih obaveza u iznosu od 582.000 dinara, preuzimanje obaveza, rashoda i izdataka bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura čija je vrednost 24,41miliona dinara samo su neke od nepravilnosti koje je u Žitorađi utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole trošenja budžetskih para u 2022. godini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />Osim toga, gradska vlast je preuzimala i obaveze iznad odobrenih aproprijacija u iznosu od 2,64 miliona dinara, a iskazala je i nefinansijsku imovinu od 3,94 miliona dinara za koju ne poseduje dokaz o vlasništvu.

Sa druge strane gradska vlast u Žitorađi nije popisala finansijsku imovinu u iznosu od 256,21 miliona dinara i obaveze u iznosu od 3,42 miliona dinara, knjigovodstveno stanje nije usaglasila sa stvarnim stanjem, a nije poštovala ni postupak pripreme i donošenja budžeta. Osim toga lokalna vlast u Žitorađi nije donela ni Program korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja za 2022. godinu i nije uspostavila adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole i internu reviziju - kaže se, između ostalog, u izveštaju DRI.

Posebno ističu nepravilnost koja nije otklonjena po preporuci još iz 2013. godine, odnosno lokalna vlast je iskazala nefinansijsku imovinu u većem iznosu za 2,75 miliona dinara u odnosu na vrednost koju je evidentirala u glavnoj knjizi.

U odnosu na reviziju budžeta koju je DRI uradila 2013. godine, gradska vlast je nekoliko stavki i preporuka te institucije u potpunosti ispravila, a tiču se evidencije oko donacija koji su ranije prikazivani kao prihodi, izvršila je korekciju utvrđenog suficita u bilansu prihoda i rashoda, primenila je propisanu osnovicu za obračun plate i postavljenim licima nije utvrdila stimulaciju.

Inače, tokom ranije kontrole pravilnosti poslovanja u Opštini Žitorađa tokom 2013. godine DRI je uočila na desetine nepravilnosti u trošenju budžetskih para, pa je čitav proces praćen tokom prethodnih godina, a uočeni nedostaci pokazuju da lokalna vlast nije uradila mnoge stvari koja im je DRI naložila pre čak 10 godina.

U postupku procene rizika utvrđeno je da postoji rizik da Opština Žitorađa nije otklonila utvrđene nepravilnosti na zadovoljavajući način zbog čega je doneta odluka o sprovođenju revizije - kaže se u izveštaju DRI.

Za uređenje oblasti koje su bile predmet revizije, DRI je dala deset preporuka koje se odnose na pravilno evidentiranje rashoda na ekonomskim klasifikacijama, tačno iskazivanje nefinansijske i finansijske imovine i obaveza, preuzimanje obaveza u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama, donošenje akata u vezi sa korišćenjem sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja.

Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti početkom godine izabrali su dve kafane u Žitorađi i Nišu koje su koristili, što će, prema podacima iz javne nabavke, građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge “na potpis” koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

Da su funkcioneri u Žitorađi "slabi na kafanske usluge" pokazuju podaci iz prethodnih godina, o čemu su Južne vesti već pisale.

Tako je tokom 2021. i 2022. godine samo na kafanske usluge potrošeno preko 15.000 evra novca svih poreskih obveznika i tada su birane 3 kafane - dve u Žitorađi i jedna u Nišu, a za svaki od ugovora bilo je određeno tačno 666.666,66 dinara.

Državna revizorska institucija je kontrolisala budžet Opštine Žitorađe 2018. i 2019. godine i tada je utvrđeno da je deo potrošenog novca građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno - preko 3,5 miliona dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.