Izvor: JUGpress.com, 07.Okt.2022, 23:24

Međunarodna konfederacija sindikata: Polovina domaćinstava se bori da preživi

BEOGRAD

Ovogodišnji Svetski dan dostojanstvenog rada (7. oktobar) posvećen je milionima radnika širom sveta koji se bore za pravedne plate, saopštili su Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” prenoseći ključnu poruku Međunarodne konfederacije sindikata “Za pravednije plate”.

“Nekontrolisana inflacija, vođena željom za profitom onih multinacionalnih korporacija koje kontrolišu energiju, vodu, transport, hranu i druga vitalna dobra i dalje vodi veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << radnika i njihovih porodica u siromaštvo”, ocenjuje Međunarodna konfederacija sindikata (MKS). Svetska sindikalna centrala navodi podatak da se više od polovine domaćinstava danas bori da preživi, a da svako deseto više nije u mogućnosti da obezbedi osnovne životne potrebe.

MKS ukazuje da su pandemije KOVID-19 i ruska invazija na Ukrajinu dramatično uticali na snabdevenost robom dok korporacije nastavljaju da profitiraju. “Time je nastavljen decenijama dug pad udela prosperiteta koji bi trebalo da ide u korist radnika, dok pritisci na sindikalne aktivnosti, naročito kolektivno pregovaranje, znače da radnici već gube ove bitke” navodi MKS uz upozorenje da su minimalne plate u većini zemalja nedovoljne, odnosno da “radnici sa minimalnom zaradom gube tlo pod nogama”.

MKS ističe da su “pravedne plate kamen temeljac društvenog ugovora, ugovora između radnika, vlada i poslodavaca, koji je narušen zbog korporativne pohlepe”. U saopštenju se navodi da se od početka pandemije širom sveta pojavilo 573 novih milijardera koji kontrolišu 13,9% globalnog bruto društvenog proizvoda (BDP) a da svakodnevno više od 700.000 novih ljudi upada u siromaštvo.

“Razbijanje društvenog ugovora namernim odlukama vlada preti samoj demokratiji, dok pritisci na sindikat i neuspeh u postizanju pravednih zakona o radu dostižu svoj vrhunac. Ovo stanje je pojačano mitom koji su razvili neki ekonomisti i bankari centralnih banaka, konzervativni političari i mediji, da je inflacija nekako greška radnika i da bi svako povećanje prihoda građana bilo loše za ekonomiju. To jednostavno nije tačno, sa inflacijom u nekoliko preostalih zemalja, koje imaju automatsko indeksiranje, plate su na gotovo istom nivou kao u i zemljama koje to nemaju”, objašnjava MKS.

Ova međunaordna sindikalna centrala naglašava da “radnici u svim delovima sveta nemaju drugog izbora osim da krenu u štrajk, kako bi premostili razlike u platama dok se suočavaju sa rastućom inflacijom koja ostavlja domaćinstva i zajednice bez ikakve mogućnosti da osiguraju dostojanstven život i dostojanstvenu budućnost”. Dodaje se se sve veći broj radnika suočava sa nasilnim pritiscima vlada koje štite interese kapitala, ili pretnjom da bi mogli izgubiti i takva, sve slabije plaćena radna mesta.

“Svetski sindikalni pokret je ujedinjen u borbi za pravdu za plate za sve radnike, formalne i neformalne, bez obzira gde žive i bez obzira šta rade. Dodatne krize globalnog zagrevanja, oružanih sukoba i korporativne pohlepe koje doživljavamo danas moraju biti prekretnica, gde će vlade prihvatiti da moraju upravljati u interesu građana i da više ne smeju podlegati pritiscima moći korporativnih elita”, navodi se u saopštenju.

MKS naglašava da je svetu potreban Novi društveni ugovor, utemeljen na pravednim platama.

“Mora se rešiti pitanje globalnog nedostatka 575 miliona radnih mesta, moraju se poštovati osnovna radnička prava, jednakost mora zameniti diskriminaciju, socijalna zaštita se mora proširiti na sve one koji je nemaju i mora se izgraditi inkluzivna svetska ekonomija, oslobođena svih ostataka kolonijalizma”, zaključuje MKS u saopštenju povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada koje je preneo Sindikat “Nezavisnost”.

Međunarodna konfederacija sindikata reprezentuje 200 miliona članova udruženih u 332 sindikalne organizacije iz 163 zemlje i teritorije širom sveta. UGS Nezavisnost je punopravni član MKS.

Izvor: UGS Nezavisnost

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.