Medijana obeležila stotu godišnjicu proboja Solunskog fronta

Izvor: JUGpress.com, 15.Sep.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijana obeležila stotu godišnjicu proboja Solunskog fronta

NIŠ

Polaganjem venca na reljef  generalu Ogistu Šarlu Tranijeu u istoimenoj ulici u Nišu , scensko – muzičkim događajem u Narodnom pozorištu i drugim manifestacijama u Nišu je obeležen 15. Septembar – dan kada se navršava sto godina od  proboja Solunskog fronta.

Priređen je prijem za delegaciju Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Beograda i organizovan je prijem za učenike generacije u školskoj 2016/2017. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << osnovnih i srednjih škola sa područja najveće niške opštie.

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Vladike niškog Arsenije i brojnih gostiju i učenika, u Narodnom pozorištu u Nišu održan je scensko-muzički događaj, „Čas istorije sa Medijanom“ .

Istim povodom održana je i promocija knjige „Skoplje, pa to je daleko…Balkan 1918.“, autora Iv Žuena i Pjera Fransoa.

Govoreći o značaju proboja Solunskog fronta predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podsetio je da se 15. septembra navršava tačno sto godina od ovog događaja i da je dan pre toga 1918. Godine, počela masovna artiljerijska priprema za ofanzivu i proboj tog fronta.

-To je bio jedan od odlučujućih događaja za okončanje Prvog svetskog rata. Udarni deo proboja izvela je slavna srpska vojska i odigrala glavnu ulogu na Solunskom frontu, koji je umesto sporedne predstave, kako se mislilo, postao glavna scena velike svetske drame. Ova je scena večeras posvećena učesnicima Solunskog fronta – dodao je Kocić i naglasio:

-Naši gosti večeras su brojni učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Gradske opštine Medijana. Pozivam ih da pažljivo odslušaju večerašnja kazivanja, da zapamte šta mogu, ono što ne mogu neka potraže u istorijskim spisima, čitaju, uče. Ovo je čas novim generacijama, ali i nama koji živimo u sadašnjem vremenu. Da pamtimo,čuvamo, pričamo uspomene solunaca! Večeras, u predvečerje „solunske drame“ prisećamo se hrabrih srpskih vojnika čiji potomci, zapamtite, sede ovde među nama, kao što je praunuk slavnog vojvode Živojina Mišića, Đorđe Stojanac i ja ga ovom prilikom pozdravljam – zaključio je Kocić.

Najveća niška opština je stotu godišnjicu proboja Solunskog fronta obeležila u saradnji sa Društvom za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Beograda, Narodnim pozorištem i Studentskim kulturnim centrom u Nišu. Cilj je između ostalog podsećanje na izuzetno važan datum u istoriji srpskog naroda i edukacija učenika kroz izvorno istorijsko štivo. U scensko muzičkom događaju učestvovali su glumci Aleksandar Mihailović i Dejan Cicmilović a čitav program upotpunio Ženski akademski hor niškog SKC-a.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.