Lešinari ponovo na nebu iznad Stare planine

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jul.2023, 15:05

Lešinari ponovo na nebu iznad Stare planine

Najmanje 11 jedinki beloglavog supa, kao i jedan crni strvinar primećeni su na nebu iznad Stare planine u ponedeljak, 18. juna, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje prtica Srbije. S obzirom na ovako veliki broj lešinara, pretpostavljaju da su pronašle odgovarajući izvor hrane.

Govoreći o beloglavom supu, ornitolog Slobodan Marković kaže da se radi o vrstama prtica koje se pretežno gnezde na jugozapadu Srbije i smatraju se najvećim pticama koje se nalaze u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dok ističe da se crni strvinar već više od 50 godina smatra regionalno iščezlom vrstom.

Povratak ovih lešinara u jugoistični deo Srbije, Marković objašnjava višedecenijskom radu ornitologa iz Bugarske i Španije, koji su na području Bugarske uspeli da povećaju populaciju beloglavog supa, smanjili opadanje populacije bele kanje, a vraćen je i crni stravinar, koji je počeo da se gnezdi na nekoliko kilometara od granice sa Srbijom.

Marković ističe da su lešinarima drastično opale populacije na teritoriji bivše Jugoslavije 60-ih godina, a kao razlog ističe organizovano trovanje vukova.

Do danas nisu sanirane sve posledice tih aktivnosti. Brojnost beloglavih supova je poslednjih dvadesetak godina u porastu zahvaljujući veštačkim hranilištima. Crni strvinar se nažalost nije oporavio i već 60 godina se ne gnezdi u Srbiji. Verovatnoća da se to desi u sledećih nekoliko godina je velika, jer su kolege iz Bugarske odradile veći deo posla time što su pustili jedinke ove vrste u divljinu - ističe Slobodan Marković.

Crni strvinar poslednjih 50 godina smatran regionalno iščezlim; foto: Slobodan Marković, Društvo za zaštitu i posmatranje ptica Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje prtica rekao je da bi se ovi lešinari zadržali na Staroj planini potrebno je obezbediti povoljnije uslove, veštačke platforme za gnežđenje, formiranje hranilišta manjih kapaciteta, kao i aktivni rad na sprečavanju trovanja.

U Srbiji se godišnje proizvede preko 250 hiljada tona animalnog otpada, te je samo pitanje dobre volje i organizacije da se formira nekoliko manjih hranilišta u istočnoj Srbiji koja bi sa sigurnošću privukla beloglave supove i crne strvinare, a verovatno bi ih zadržala i na gnežđenju - kaže ovaj ornitolog.

Marković zaključuje da zajedno sa kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Severne Makedonije rade na smanjenju trovanja divljih životinja i da će time značajno smanjiti smrtnost lešinara, kao najosetljivih životinja na trovanje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.