Kuršumlijska banja početkom naredne godine očekuje prve goste, privatizovani hotel potpuno renoviran

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2022, 13:33

Kuršumlijska banja početkom naredne godine očekuje prve goste, privatizovani hotel potpuno renoviran

Potpuno renoviran i dograđen nekadašnji hotel “Žubor”, a sada “Planinka” u Kuršumlijskoj Banji sa novim restoranom, konferencijskom salom i savremeno opremljenim sobama već početkom naredne godine primiće prve posetioce, nakon što se privedu kraju trogodišnji radovi vredni oko 16 miliona dinara, a koji su finansirani sredstvima države, ali i novog vlasnika AD “Planinke” iz Kuršumlije.

Nadležni iz “Planinke” kažu da je čitav kompleks nekada najpoznatije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << banje iz vremena bivše Jugoslavije kompletno renoviran i da se najkasnije do februara očekuju prvi gosti.

Od bivšeg hotela iskorišćena je samo konstrukcija, dok je sve ostalo rađeno iznova savremenim materijalom i opremom. Na hotelu je dograđen još jedan sprat, tako da će sada kapacitet banje biti 300 kreveta - kažu iz "Planinke".

U sklopu hotela napravljena su dva bazena i savremeni velnes centar, a uređen je i prilaz hotelu pa čitav banjski kompleks na površini od 8 hektara sada izgleda savremeno i privlačno za turiste.

U sklopu banje renovirani su i restoran Prepolovac i vila Milica, kao i kraljevsko kupatilo. Na središnjem platou u banjskom krugu sagrađen je spomenik boginje Higije, kao simbol zdravlja i banje koja leči reumatske bolesti - kažu novi vlasnici.

Planirano da se uposli oko 100 radnika, uglavnom sa područja kuršumljske opštine i iz same Kuršumlijske Banje, a nadležni iz "Planinke" kažu da je prvih 25 radnika koji će biti zaposleni, već započelo edukaciju i da su raspoređeni u hotelima u Prolom i Lukovskoj Banji.

Iako je od 2006. godine, kada je zatvorena, potpuno prepuštena zubu vremena, banja je osamdesetih, pa i devedesetih godina važila za najuređenije banjsko lečilište na Balkanu, koju je godišnje posećivalo više od 10.000 gostiju.

Kuršumlijsko preduzeće A.D. "Planinka" osnovano od bivših radnika, u čijem vlasništvu su Prolom i Lukovska banja, fabrika Prolom voda, kao i park prirode Đavolja varoš, kupilo je početkom 2020. godine i Kuršumlijsku banju.

Ukupna cena kompleksa "Žubor" plaćena je 1.415.836 evra, čitav kompleks pored hotela, čija je površina veća od 16.000 kvadratnih metara, čini i više ugostiteljskih objekata, a predmet prodaje bilo je i 95,9 hiljada kvadratnih metara zemljišta.

Da bi trebalo obustaviti započete procese privatizacija svih specijalnih bolnica, pa i Kuršumlijske banje, gde ocenjuju da je bilo više nedozvoljenih radnji u tom procesu, prošlogodišnji je stav koji je izneo Savet za borbu protiv korupcije.

Ukupna cena kompleksa Žubor bila je 1.415.836 evra, a ocena Saveta da je to duplo manje od realne, tržišne cene.

Ugovor o kupovini Kuršumlijske banje je overen pet meseci nakon završenog postupka prodaje, a u međuvremenu "Planinka" dobija preko 1,6 miliona evra subvencije, državne pomoći za podsticaj i ulaganja.

Činjenica koja stvara sumnju da postoje elementi organizvanih radnji, unapred sračunatih sa ciljem umanjenja tržišne cene banjskog kompleksa "Žubor“ je i ta da je nadležna poreska uprava Filijale Prokuplje - Filijala Kuršumlija 2014. godine procenila tržišnu vrednost hotela "Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji, a 2017. se oglasila da nije u mogućnosti da izvrši procenu. Nova procena tržišne vrednosti je urađena od strane Gradskog zavoda za veštačenje na iznos od 2.359.727, što je duplo manje od procene Poreske uprave, a samim tim i prodaje po početnoj ceni koja je višestruko niža od njegove stvarne vrednosti - zaključeno je u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Šta je još Savet za borbu protiv korupcije video sporno u privatizaciji Kuršumlijske banje, možete pročitati u posebnom tekstu klikom ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.