Izvor: JUGpress.com, 02.Nov.2020, 13:41

Korona oštećuje i sluh, rezultat je istraživanja niških lekara

NIŠ

Rezultati prve faze opsežnog ispitivanja sluha koje su sproveli stručnjaci Klinike za uho, grlo i nos Kliničkog centra u Nišu pokazalo je da virus Kovod 19 može da ošteti sluh. Prema rečima profesora dr Dušana Milisavljevića, direktora ove Klinike, ovo je, koliko je njemu poznato, prva prospektivna studija  ispitivanja sluha kod Kovid 19 pacijenata  u svetu sprovedena u crvenoj zoni.

 ‘’ Uneli smo audiometar u kovid bolnicu i ispitali smo oko 100 srednje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << teških i teških pacijenata. Naišli smo na prisustvo senzorineulnog oštećenja sluha kod skoro 50 odsto ispitanih pacijenata. Najviše na 4.000 i 8.000 Hz. Pretpostavljamo da je vezivanje virusa za hemoglobin smanjilo oksigenaciju eritrocita što posledično smanjuje transport kiseonika do slušnog živca i slušnih ćelija. Druga mogućnost nastanka oštećenja sluha je formiranje mikrotrombova u krvnim sudovima unutrašnjeg uva’’- kaže direktor ORL Klinike i rukovodilac ispitivanja prof. dr Dušan Milisavljević.

                        Milisavljević dodaje da se planira i druga faza ispitivanja potencijalnih terapijskih efekata kod gubitka sluha kod Kovid 19 pacijenata.

                        ‘’Ovo je doprinos naše klinike i srpskog zdravstva sveukupnim naporima svetske medicine za bolje upoznavanja i tretiranja obolelih od bolesti covida-19’’, navodi profesor dr Milisavljević.

                        Rezultati istraživanja pomoći će lekarima da na vreme reaguju i spreče moguća oštećenja sluha, a ako je do toga dišlo da se sluh pacijentima u što kraćem roku vrati. Profesor dr Dušan Milisavljević kaže da je kolegijum ove klinike doneo odluku da prvi korak u istraživanju naprave sa pacijentima koji su zaraženi koronom i vide da li oni, pored ostalih, imaju problema i sa sluhom što je i učinjeno.

                 ‘’Pošli smo od toga da, ako korona napada čulo mirisa i čulo ukusa, kada  pacijent izgubi osećaj za miris i ukus, šta se dešava i sa slušnim živcem, šta se dešava sa unutrašnjim  uvom’’- objasnio je na početku istraživanja Milisavljević.

                   On je tada objasnio da je već utvrđeno da vitus napada mnoge organe u telu čoveka, ali se još uvek malo zna o tome, pa je ORL lekare posebno zainteresovalo šta se dešava sa sluhom.

                      Virus napada moždano tkivo, oboleli imaju blagu nestabilnost, zujanje u ušima, ima puno simptoma koji su iz ORL oblasti. Želimo da sve to sažmemo i vidimo šta je sve to virus oštetio na glavi i vratu. ORL pregledom proveravamo sluzokožu nosa i grla, otoskopskim pregledom proveravamo i ušni kanal, bubnu opnu i dodatno audiometrom proveravamo sluh pacijentima. Ono što još uzimamo kao parameter jesu lekovi koje pacijenti uzimaju da vidimo da li možda nešto od lekova pored virusa može da ošteti sluh. Imamo za cilj da nakon preležanog virusa, kada pacijent izlazi iz bolnice, uzemo njihove kontakt brojeve telefona kako bi još dva puta, na mesec dana došli na Kliniku da proverimo sluh, ali i posle koliko se vratilo čulo ukusa’’- rekao je profesor dr Milisavljević na samom početku istraživanja.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.