Kod Preševa prvi put uočen dugorepi svračak - nova vrsta ptice u Srbiji

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2021, 11:25

Kod Preševa prvi put uočen dugorepi svračak - nova vrsta ptice u Srbiji

Novu vrstu ptice, po prvi put viđenu u Srbiji - dugorepog svračka, zabeležili su ornitolozi na teritoriji opštine Preševo, u blizini granice sa Severnom Makedonijom gde je fotografisan gnezdeći par ove malobrojne vrste ptica.

Ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda u višednevnoj ekspediciji početkom maja boravili su u Bujanovcu i Preševu, a kako kaže Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nova vrsta ptice zabeležena je gotovo slučajno.

Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku - kaže Rajković.

Dugorepi svračak (Lanius nubicus), kako objašnjavaju ornitolozi, naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Selica je koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike, a čitava svetska populacija relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje - objašnjava ornitolog.

Pored dugorepog svračka tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška, što ukazuje, objašnjavaju ornitolozi, na visoku ekološku vrednost istraživanog područja.

Inače, ornitološka istraživanja na krajnjem jugu Srbije sprovedena su okviru projekata uspostavljanja Nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije, koji su podržani od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Podsetimo, ovo je treća vrsta ptice koja se za kratko vreme po prvi put beleži na jugu zemlje - sredinom aprila, stepsku beloguzu prvi je primetio ornitolog Ivan Medenica na prostoru pirotskog sela Gnjilan, a samo nekoliko dana pre toga ornitolog Slobodan Marković na livadama kod niškog sela Bubanj prvi put u Srbiji je zabeležio stepskog vivka, ugroženu vrstu ptice koja se retko viđa u Evropi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.