Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 12. 5. 2021.

| Društvo

Kod Preševa prvi put uočen dugorepi svračak - nova vrsta ptice u Srbiji

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
ptica
Nova vrsta ptice zabeležena u Preševu; foto: N. Stanojević/ CIB

Novu vrstu ptice, po prvi put viđenu u Srbiji - dugorepog svračka, zabeležili su ornitolozi na teritoriji opštine Preševo, u blizini granice sa Severnom Makedonijom gde je fotografisan gnezdeći par ove malobrojne vrste ptica.

Ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda u višednevnoj ekspediciji početkom maja boravili su u Bujanovcu i Preševu, a kako kaže Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta, nova vrsta ptice zabeležena je gotovo slučajno.

Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku - kaže Rajković.

Dugorepi svračak (Lanius nubicus), kako objašnjavaju ornitolozi, naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Selica je koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike, a čitava svetska populacija relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje - objašnjava ornitolog.

Pored dugorepog svračka tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška, što ukazuje, objašnjavaju ornitolozi, na visoku ekološku vrednost istraživanog područja.

Inače, ornitološka istraživanja na krajnjem jugu Srbije sprovedena su okviru projekata uspostavljanja Nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije, koji su podržani od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Podsetimo, ovo je treća vrsta ptice koja se za kratko vreme po prvi put beleži na jugu zemlje - sredinom aprila, stepsku beloguzu prvi je primetio ornitolog Ivan Medenica na prostoru pirotskog sela Gnjilan, a samo nekoliko dana pre toga ornitolog Slobodan Marković na livadama kod niškog sela Bubanj prvi put u Srbiji je zabeležio stepskog vivka, ugroženu vrstu ptice koja se retko viđa u Evropi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor Radovic

    12:00 // 13. 5. 2021.

    Bravo genijalci! Otkrili pticu koja inace zivi 21 metar juznije.
    Kako li je samo presla granicu. Mora da je imala kovid pasos.

  • Milly

    22:15 // 12. 5. 2021.

    Da li je mozda neka slicna vrsta zabelezena u Nisu? Stalno cujem upecatljiv cvrkut ptice zuto crne boje. U okolini zgrada ispred Vojne Bolnice u Nisu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: