Kiša ugrozila rod voća na jugu, neophodna zaštita od štetočina i bolesti

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jun.2023, 17:21

Kiša ugrozila rod voća na jugu, neophodna zaštita od štetočina i bolesti

Obilne padavine i vlažnost zemljišta ne pogoduju gotovo svim poljoprivrednim proizvodima, a naročito voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje koja sada stiže, a proizvođači sa juga Srbije plaše se da će slično zadesiti višnju i šljivu, kulture koje su najrasprostranjenije. Nestabilne vremenske prilike utiču i na pojavu bolesti i štetočina kod voća i useva pa je neophodno, čim to vreme dozvoli, uraditi prskanje odgovarajućim preparatima. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Poljoprivrednici naglašavaju da je za sada najoštećenija trešnja koja je u punoj berbi i kod koje su velika vlaga i kiša dovele do pucanja plodova, zbog čega će voćari sigurno biti na gubitku, a u ponudi na tržištu će biti trešnje slabijeg kvaliteta.Zbog kiše ugrožen i rod šljiva; Foto: Lj. M.

Osim toga, branje trešnje je dosta usporeno jer su plodovi popucali pa brzo trunu, a potrebno je i mnogo više napora da se voće probere i odstrane oštećeni plodovi. Zbog loših vremenskih prilika i učestalih kiša kasni sva vegetacija, tako da će ove godine i berba višanja u topličkom kraju zakasniti i očekuje se da, umesto sredinom juna, kao narednih godina, ona počne krajem meseca ili čak početkom jula - kažu u prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi.

Kako bi zaštitili stabla od pojave monilije i voće od trulenja, voćarima ostaje da češće primenjuju zaštitu, odnosno da prskaju voćnjake odgovarajućim zaštitnim preparatima, ali moraju biti oprezni jer se mora obratiti pažnja na karencu.

Podsećaju i da su sneg i niske jutarnje temperature koje su bile u minusu tokom aprila ove godine smanjile ovogodišnji rod voća na jugu Srbije, a posebno je na udaru koštičavo voće poput šljive, kajsije i breskve koje je bilo u tom periodu u fazi punog cveta.trešnje za sada najugroženije zbog kiše; Foto: Lj. M.

Upravo zbog izuzetno visokih količina padavina i relativno blage zime, ali i aprilskih mrazeva ova godina neće biti pogodna za voćarstvo, pogotovo na ravnijim terenima i zemljištima težeg mehaničkog sastava gde se voda duže zadržava - smatraju stručnjaci za poljoprivredu.

U Bojniku i okolnim mestima primećeno je veliko oštečenje kod voćnjaka, mnogim ljudima je uništeno ono što su radili tokom cele godine.Trulež i napad štetočina na voću; Foto: Lj. M.

Palo je mnogo kiše i njive su bile pod vodom nekoliko dana, što je uticalo i na kukuruz, kao i na pšenicu. Štetu teško možemo nadoknaditi, tako da ćemo i ove godine raditi sa ozbiljnim gubicima - kaže poljoprivrednik iz Bojnika.

Osim što vreme ne ide na ruku poljoprivrednicima sa juga Srbije, ni cena za koju prodaju svoje proizvode nije odgovarajuća i često ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje,

Tako je otkupna cena šljive prošle godine bila 20 dinara, što je upola manje od 2021. godine, iako su preparati, đubrivo i troškovi proizvodnje poskupeli za više od 50%.Kiša izazvala trulež kod trešanja: Foto: Lj. M.

Voćari su prošlu godinu završili sa gubitkom, što će se odraziti i na ovogodišnju proizvodnju jer, osim vremenskih neprilika, mnogi nisu imali novac da kupe propisane količine đubriva i zaštite svoje zasade u dovoljnoj meri.

Na teritoriji Prokuplja gotovo 70% stanovništva se bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture, poput oblačinske višnje i šljive na površini od oko 4.000 hektara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.