Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2022, 16:46

Kazne  za dovitljive Nišlije, za prikrivanje tablica 20.000 dinara

NIŠ

 Novom odlukom o komunalnom redu u Nišu, osim vlasnika vozila, može da se kazni i onaj ko upravlja vozilom u trenutku prekršaja, a kazne za one koji parkiraju na javnim ili zelenim površinama će umesto 5.000 dinara biti 10.000 dinara. Ova odluka je doneta, između ostalog, zbog toga što pojedini vozači namerno prikrivaju tablice, kaže predsednik Skupštine Grada Niša, Boban Džunić. Da takvi slučajevi postoje potvrđuje i Dejan Kovačević, načelnik Komunalne milicije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Nišu.

                              „Prošle nedelje na Skupštini grada Niša donete su odluke koje proširuju nadležnost Komunalne milicije. Novina je  u tome što je povećana kazna za parkiranje na zelenoj površini koja  do sada bila 5.000 dinara. Ukoliko se plati u roku od osam dana kazna je 2.500 dinara. Kazna za parkiranje na zelenoj površini je sada povećana i iznosi 10.000 dinara a ukoliko se plati u roku od osam dana ona iznosi 5.000 dinara“, kaže Dejan Kovačević.

                            Druga novina je, dodaje Kovačević, kazna za prikrivanje tablica i registarskih nalepnica.

                           „U poslednje vreme smo primetili da veliki broj građana prikriva registarske tablice i registraske nalepnice kako sistem „Oko sokolovo“ ne bi mogao da registruje prekršaj. Do sada prekrivanje registarskih tablica i nalepnica nije bio prekršaj. Mogli smo samo da sankcionišemo lica koja samo prikrivaju tablice i nalepnice za nepropisno parkiranje, a sada je i to prekršaj. Od sada je i za to propisana kazna i ona za fizičko lice iznosi 20.000, 40.000  dinara za preduzetnika, 80.000 za pravno lice i 20.000 za odgovorno lice u pravnom licu“, naglašava Kovačević.

                          Prema njegovim rečima razlog za prikrivanje registarskih tablica i nalepnica je da ih „Oko sokolovo“ ne bi snimilo kada je vozilo nepropisno parkirano.

                          „Imali smo do sada mnogo slučajeva kada vlasnici vozila prikrivaju tablice i nalepnice. Dešavalo se i da ljudi na mestu vozača kada se zadržavaju do pet minuta postave lutku sa maskom na mestu vozača i tako izbegnu situaciju da „Oko sokolovo“ usnimi prazno mesto vozača što je prekršaj“, objašnjava Kovačević.

                           Dodaje i da se tablice prikrivaju na razne načine. Preko tablica se stavlja platno ili kesa, a to ponekad bude i maska koja se koristi za zaštitu od virusa. I sami građani su mogli da vide kako vozači koji, u ovom slučaju svesno prave prekršaj nepropisno se parkirajući, lišćem ili granama sa drveća prekrivaju tablice i registarsku nalepnicu.

                           „ Kada je „Oko sokolovo“ krenulo sa probnim radom u tom mesecu je bilo i do hiljadu prekršaja na dnevnom nivou. U mesecu kada je počelo i kažnjavanje taj broj je spao na nekih 300 do 400 kazni u jednom danu. Sada je to mnogo manje, negde  oko 80 do 100 registrovanih prekršaja“, kaže Dejan Kovačević.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.