Kanal u Kuršumliji odnosi živote

Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Mar.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanal u Kuršumliji odnosi živote

Beživotno telo šezdesetpetogodišnjeg S.B. koje je juče pronađeno u kanalu mini hidrocentrale u Kuršumliji, još jednom je, nanovo, otvorilo brojna pitanja u vezi sa ovim objektom.

Kanal u dužini od pet kilometara prolazi kroz kuršumlijska naselja, školsko dvorište i uz regionalni put, skoro potpuno neobezbeđen, ugrožavajući na taj način bezbednost ljudi i objekata.

Poslednji smrtni slučaj, koji su prijavili prolaznici, uvećao je broj utopljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kuršumličana u prethodnih nekoliko decenija na sedam.

Nezvanično smo saznali da se S.B. najverovatnije, vraćajući se iz posete rodbini, okliznuo sa drvenog mosta i upao u kanal.

Osnovna škola "Miloje Zakić", sa oko šeststotina učenika, verovatno je jedina obrazovna ustanova u Srbiji, kroz čije dvorište u celoj dužini protiče kanal.

"Smatram da ograda, koju smo podigli na oko 1,2 metra, nije baš stopostotna zaštita za decu", kaže direktor OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji Slobodan Šindić.

Kanal pun vode, u dužini od pet kilometara, ugrožava i brojne stambene objekte, u nekoliko kuršumlijskih naselja.

"Ljudima se obrušavaju dvorišta, pucaju terase, čekamo da nam se sruše kuće", kažu meštani Kuršumlije.

U opštini Kuršumlija RTS- u je potvrđeno da preduzeće "Hidroenergija" iz Raške, već šest i po godina, radi bez vodne dozvole, koja mu je, zbog brojnih kršenja zakona, uskraćena još jednom, pre mesec dana.

"Hidroenergija Raška ne bi trebalo da obavlja delatnost proizvodnje struje i da koristi vodu iz reke Toplice", kaže Snežana Radović, opština Kuršumlija.

"Pravno tumačenje kaže da, iako u rešenju stoji da nemam pravo žalbe, treba je ipak podneti, ako zakon dozvoljava tu mogućnost", kaže Radoje Radojković, preduzeće "Hidroenergija" Raška.

U republičkoj vodoprivrednoj inspekciji za Toplički okrug, RTS-u nisu želeli da odgovore da li će i kada postupiti po konačnom rešenju Ministarstva poljoprivrede, čije izvršenje, po tumačenju pravnika, ne odlaže žalba, odnosno, kada će  zaustaviti višegodišnje nezakonito korišćenje vode iz reke Toplice.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.