Kakvi to “stručnjaci” predaju našoj deci? NEKVALIFIKOVANIH 105 nastavnika na jugu Srbije

Izvor: juGmedia, 30.Jun.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvi to “stručnjaci” predaju našoj deci? NEKVALIFIKOVANIH 105 nastavnika na jugu Srbije

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji trenutno radi 457 nestručnih nastavnika, a samo u Leskovcu i Vranju ih je 85, dok u Nišu 20, zvanični su podaci Ministarstva prosvete.

Na području Školske uprave Leskovac, koja rukovodi i Pčinjskim okrugom, 55 nastavnika matematike i 30 nastavnika fizike nema obrazovanje koje odgovara pravilniku o vrsti stručne spreme, dok Školskoj upravi Niš nestručno je 15 >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << matematičara i pet fizičara

To u praksi, na primeru da recimo u proseku jedan nastavnik matematike radi u tri odeljenja, a da opet svako odeljenje s ima po dvadesetak učenika, znači da u ovom momentu oko 27.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji ima nestručnog nastavnika matematike.

To je zastrašujući podatak. Izvor podataka su nam direktori i sekretari škola te ovim brojkama treba dodati bar još 10 odsto, jer ima onih koji su prećutali da imaju nekog nastavnika koji je nestručan ali im je važno da radi u školi“, izjavila je za skupu o nedostatku nastavnog kadra načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava u Ministarstvu prosvete Jasmina Đelić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se odomaćilo „kao sasvim normalno da matematiku i fiziku predaju ljudi koji završe menadžment“.

Informatika je u usponu da mi tu imamo problem u najavi. Uveli smo informatiku kao obavezan predmet u peti razred osnovne škole, od naredne školske godine to će biti peti i šesti razred. Uveli smo informatička odeljenja u gimnazijama. Naše ambicije ne prate nastavni kadrovi“, rekao je Šarčević.

On je rekao da u školama u Srbiji postoje ozbiljni problemi za četiri predmeta što se tiče nastavnog kadra a to su matematika, fizika, informatika i strani jezik, pre svega nemački koji je u ekspanziji.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.