Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2023, 21:37

Kaktusi ulepšali Nišku Banju

 U  Niškoj Banji u okviru Kulturnog leta na glavnom šetalištu otvoren je Sajam cveća. Možda ove godine nema puno izlagača, ali ljubitelji cveća koji su tu ponudili su posetiocima bogat izbor baštenskog i sobnog cveća kojim mogu da ukrase svoja dvorišta, terase i balkone kao i stanove. Pažnju posetioca posebno je privukao štand na kome su, između rascvetanih muškatli, begonija i još mnogo vrsta cvetnica, svoje mesto pronašli i kaktusi. Na štandu ih je bilo preko nekoliko stotina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a stotinak vrsta iz gotovo svih krajeva sveta. O njima na štandu brine Radica Ilić koja je na Sajam došla iz Blaca. Kaže da su kaktusi hobi njenog sina koji je lekar, a ona samo pomaže u njihovom uzgajanju, negovanju i pokazivanju javnosti.

„Kaktusi su, ustvari, hobi mog sina koji je lekar, ali je ove biljke zavoleo od malih nogu jer ih je i njegova baka imala u kući. Bili su to uobičajene vrste kaktusa koji se viđaju kod nas, a neki od njih su i cvetali. Sin je kasnije kao srednjoškolac  a potom i student i sam počeo da uzgaja kaktuse i toga se ne odriče ni sada. Pomažemo mu svi, ali najviše vremena sa njima provodi on“, priča Radica Ilić.

A ima čime i da se pohvali. U malim saksijama na stotine kaktusa različtih vrsta. Neki od njih su i procvetali pa se kroz zelenu boju koja preovlađuje na „tepihu“ kaktusa, poneki žuti, ljubičasti ili crveni cvetić. Majušni kao što je i sama biljka.

Radica Ilić odaje da je ovo način da se pokaže kako kaktusi sa svih strana sveta mogu da uspevaju i  u našem podneblju. Objašnjava i kako se oni uzgajaju, čuvaju, i koliko je strpljenja potrebno da se očuvaju. A dodaje da i nije baš sve tako teško.

„Ovim hobijem sin se bavi oko trideset godina. Imamo oko 1200 vrsta velikih matičnih biljak, a ovi mali su dokaz da kod nas mogu da se proizvedu i iz semena“, kaže Radica.

Govori i o tome koliko je teško negovati ove biljke.

„Formirani kaktus nije teško negovati. Oni ne traže mnogo vode, ali im je potrebno punio sunca. Pa znate već. Oni su pustinjske biljke a tamo i nema mnogo vode ali zato ima sunca“, dodaje kroz smeh Radica. „Jedino što moramo malo da se pobrinemo oko zemlje jer humus mešamo sa peskom ali ni to nije teško. Tokom leta su na otvorenom, a zimi ih unosimo. To nam pada i najteže posebno ako su veće biljke. Ne zahtevaju posebnu prihranu“.

Radica dodaje da nema puno posla ni oko zalivanja biljaka.

“Od kraja septembra prestajemo da zalivamo biljke. U proleće ih dobro zalijemo. Presađujemo ih jednom u dve ili tri godine“, ističe Radica gledajući u svoje bodljikave biljke sa puno ljubavi jer izgleda da je, za uzgoj cveća pa makar to bili i kaktusi sa svojim bodljama, potrebno ponajviše ljubavi.

(Kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.