Izvor: JUGpress.com, 07.Jul.2020, 12:54

KOVID: Promenjena je i klinička slika i starosna struktura pacijenata

NIŠ

Situacija je komplikovana, delimično napeta, ali smo uspeli da zbrinemo sve pacijente i situacija je pod kontrolom”, kazao je  dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu za RTS.

                                 “Biće jako teško i jako zahtevno, pritisak na Niš će rasti iz dana u dan, ali imamo dovoljno kapaciteta i, nadam se, dovoljno motivisanih ljudi koji će primiti pacijente, ali je situacija slična u celoj Srbiji”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kazao je Janković.

                                U toku prethodne noći u Novi klinički centar primljeno je 14 kovid pacijenata, a uključujući i klinike u starom delu Kliničkog centra sada imamo hospitalizovana 220 pacijenata od toga 110 sa potvrđenom dijagnozom Covid-19, kazao je dr Radmilo Janković.

                               On je dodao da je u novoj zgradi KC Niš pripremljeno 50 ležajeva i isto toliko resporatora za pacijente sa teškom kliničkom slikom.

                             U odnosu na mart i april situacija je sada drugačija, kaze Janković.

                                  “Situacija je drugačija i što se tiče kliničke prezentacije i što se tiče starosne strukture pacijenata.Na žalost, hospitalizovali smo 220 teških pacijenata, četiri petine tih pacijenta zahteva kiseoničnu potporu što  čitav sistem stavlja pred veliki izazov. Klinička prezentacija je sada sasvim drugačija, nemamo asimtomatske i lakše slučajeve, oni su uglavnom u uslovima kućne izolacije, i zbog toga smo se odlučili za novu zgradu koja pruža mnogo bolje uslove za zbirinjavanje pacijenata”, kazao je Janković za RTS.

                                On je dodao da je za poslednja 24 sata primljeno 40 pacijenata, a očekuje se povećanje prijema na dvadesetčetvoročasovnom nivou u narednih par dana.

                               “Vojna bolnica će postati civilna bolnica  u smislu da će biti stacionar za, uglavnom, hirurške pacijente, deo internističkih grupacija smo  prebacili u zgradu stare hirurgije gde  će biti njihove dnevne bolnice za onkološke pacijente, deo hirurgije će se preseliti u stari objekat gde je trenutno Klinika za ORL, kardiologija će biti u svojim starim kapacitetima”, kazao je Janković za RTS.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.