Izvor: JUGpress.com, 19.Jul.2023, 18:00

Još 170 kuća i stanova u zgradama biće energetski efikasnije

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je ugovore  za subvencionisanje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u zgradama.Ugovori je dobilo 170 porodica. Domaćinstva su se najviše javljala za zamenu stolarije,  njih 150, a 137 je dobilo subvencije. Građani su konkurisali za  11 mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada, koje se odnose na zamenu stolarije, kotlova, izolaciju i solarne kolektore.

                          >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << „Ovo je način da štedimo struju, da zaštitimo životnu sredinu i da Srbiju bolje pozicioniramo na listi država koje poštuju Zelenu agendu.Volela bih i da vaše komšije podstaknete da učestvuju na ovom konkursu, a mi ćemo već sutra u Beogradu potpisati novi sporazum o energetskoj efikasnosti tako da ćemo  sa novih 50 miliona subvencionisati sve one  vaše ideje koje koje ovog puta nisu ispunjene i da već  iduće godine imate nove prozore, nove fasade, nove tomplotne  pumpe ili solarne panele i okrenemo sa alternativnim izvorima  energije“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                         Ona je dodala da je sa ministarkom za rudarstvo i energetiku Dubravkom  Đedović protekle nedelje obišla neke porodice u Nišu koje su završula fasade i koji su zadovoljni onim što je urađeno ali i d su im računi za struju manji, a što je  najvažnije mnogo manje energenata su koristili tokom protekle zime.

                         „Do sada smo ukupno kroz ove programe koje radimo zajedno sa državom novčano pomogli 350 porodica da obezbede sebi bolje uslove za život“, istakla je Sotirovski.

                          Grad Niš i Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje polovinom iznosa radova, od 140.000 dinara za korisnika koji menja stolariju, pa do 500 do 600 hiljada za toplotne pumpe.

                          Prema rečima Ivana Pavlovića iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj sredstva koja republika izdvaja za pomoć građanima za energetsku efikasnost se povećava iz godine u godinu.

                      „ Vrlo bitno je napomenuti da se sutra potpisuje novi ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike gde će nam biti dostupno 50 miliona dinara, drastično više nego u godinama unazad. Iz godine u godinu povećavamo ta sredstva jer smo počeli sa  30, pa 40 a ove godine to će biti 50 miliona“, kazao je Ivan Pavlović.

                         U narednih mesec dana KLER će uputiti javni poziv, koji će biti namenjen za privredu, a zatim i za građane. Pavlović poručuje da će postupak biti znatno ubrzan, Komisija će odmah doneti rešenje i postupak brži za šest meseci.

                       Među mnogobrojnim građanima koji su odlučili da zamene stolariju je Stanče Rakić, koja time želi da održi toplotu u stanu zimi i smanji račune za struju.

                             „Aplicirala sam za prozore i vrata. Zahvaljujući ovoj pomoći zameniću četiri prozora. Prvenstveno će nam biti topao stan, a drugo umanjiće se račun za električnu energiju, ušteda će biti velika, a biće i efikasnije. Ova zgrada gde ja stanujem ima preko 60 do 70 godina“, rekla je Stanče.

                               Gradimir Ranđelović takođe je dobio subvenciju za zamenu stolarije. On je poručio da je dosta toga popravljano i da je sada na red došao problem energetske efikasnosti. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.