Izveštaj Evropske komisije: Srbija na dobrom putu uz mnogo “ali”

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj Evropske komisije: Srbija na dobrom putu uz mnogo “ali”

Iako je prema Izveštaju Evropske komisije “Srbija na dobrom putu”, šefica Sektora za evropske integracije Radica Nusdorfer kaže da "još treba raditi" na problemima kao što su korupcija, politički uticaj na pravosuđe i veliki broj nezaposlenih među mladima.

Srbija je, kaže Nusdorfer, na uzlaznoj putanji u ekonomskom pogledu s obzirom na privredni rast, u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i u regionalnim inicijativama, gradeći dobrosusedske odnose. Ipak, ona >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << upozorava da je pred ovom državom još mnogo problema.

Ona kao ključne probleme navodi neinkluzivnost, netransparentnost pri donošenju zakona, izbegavanje sitnih procedura u Parlamentu,nezaposlenost, ali i korupciju koja je “u Srbiji široko rasprostranjena”.

Voleli bismo da vidimo više rezultata posebno u donošenju presuda protiv relevantnih osoba, otvaranju novih radnih mesta. Voleli bismo da uložite više napora i u usklađivanju zakonodavstva sa standardima Evropske unije i to ne samo u pogledu onoga što je napisano na papiru, već i implementaciji toga - kaže Nusdorfer.

Šefica sektora za Evropske integracije navodi i kako je neophodna bolja kontrola i transparentnost javnih nabavki, jer će se time “znatno smanjiti korupcija”, ali i poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

Zdravković:"Niš prati trend Republike"; foto: JVPrema rečima gradskog većnika za privredu i zaštitu životne sredine Mihajla Zdravkovića, Niš prati trend Republike Srbije. Međutim, kaže da bi pravođe trebalo "malo bolje da funkcioniše".

Niš prati pozitivan trend Srbije u pristupanju Evropskoj uniji i ispunjavanju njihovih normi. Pre svega mislim na konsolidaciju državnog budžeta, gde mi kao Grad treba još mnogo da učinimo, ali smo na dobrom putu. Međutim, pravosuđe nam beleži blagi pad. Mislim da pravosudni organi treba malo bolje da rade - kaže Zdravković.

On kao još jedan od ključnih problema navodi i nezaposlesnost u Nišu, koja iako je, kako kaže u opadanju, i dalje na visokom nivou.

Podsetimo, ovo je drugi put da se u Nišu predstavlja izveštaj Evropske komisije. Prošle godine je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat istakao kako su ekonomski parametri Srbije “zadovoljavajući”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.