Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2019, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Srđana Miloša : CIKLUS ŠIJAN (7×3) + (3×2) + 1 = 11 ?

VLASOTINCE

       Provokativan i uvek drugojačiji, Srđan Miloš, vlasotinački pesnik i slikar, čije stvaralaštvo jednako pobuđuje pažnju, predstavio se vlasotinačkoj publici izložbom slika neobičnog naslova: ,,Ciklus Šijan (7×3)+(3×2)+1=11? “.

Ovo je njegova 12.samostalna izložba, a reč je o slikama rađenim na dasci, lesonitu, šper ploči, kombinovanim tehnikama – akril, tempera, flomaster. Za ramove i njihovu dekoraciju koristio je reklicirani materijal, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koje je izdvajao sa otpada i smeća, dajući im novu, upotrebnu estetsku vrednost. Na taj način on je ukazao na mogućnost i značaj reciklaže, kao i na neophodnost zaštite životne sredine. U Galeriji vlasotinačke biblioteke izloženo je 11 eksponata Srđana Miloša koji su izazvali veliku pažnju i različite komentare, koji se mogu svesti pod jednu zajedničku odrednicu, kada je u pitanju ovaj nadareni vlasotinački umetnik: ,,Od njega se tako nešto i moglo očekivati” !.

        Motivi iz filmova Slobodana Šijana ,,Ko to tamo peva”, ,,Maratonci trče počasni krug” i ,,Davitelj protiv davitelja” predstavljeni su na intrigantan i nesvakidašnji način, bili su uvertira u veče koje je već samim datumom bilo provokativno. Nekada najveći državni praznik nekadašnje velike Jugoslavije, 29.novembar, nije bio slučajno izabran za otvaranje ove izložbe.

     ” Potpuno namerno za otvaranje ove izložbe uzet je datum koji nas podseća na neko srećnije i bezbrižnije vreme, a mnogi bi rekli i lakomislenije”, rekao je na otvaranju izložbe Srba Takić, direktor vlasotinačke biblioteke.

         O tom i takvom vremenu govorila je i Ivana Petrović, i uz to, podržana aplauzima i osmesima podrške , pročitala je svoju priču na tu temu.

Sam autor Srđan Miloš na početku svog obraćanja objasnio jeda dugo nije izlagao ,,iz sebim poznatih razloga”.

     ” Ali, pošto je svaka izložba, kao svaka vojna vežba uspela, verujem da će tako biti i sa ovom mojom izložbom” rekao je Miloš, a potom pročitao pesmu ,,Svinja”, Vaska Pope, koja ga , kako je priznao, asocirana nekadašnjim praznik, koji je i danas simbol velikog okupljanja i dobrog druženja. Na Srđanov poziv, svako ko je želeo da nešto kaže, bilo o njegovom ili svom radu dobio je priliku, pa su se tako za govornicom smenjivali Miroslav Krainčanić, Nikola Živković ,,Gazibara” i dr. Miloš Šarić.

     Posle završetka oficijelnog dela programa, mnogi od prisutnih su se još zadržali u prijatnom i srdačnim razgovorima sa autorom i između sebe, prizivajući, kroz sećanja, neka srećnija vremena.

Na video bimu, dok je trajala izložba, posetioci su mogli da gledaju inserte iz filma Slobodana Šijana ,,Kako sam sistematski uništen od idiota”, za čiju realizaciju se potrudio Zoran Stojičić ,,Ilke” i InfoDesk Vlasotince.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.