Izbeglice neprestano pristižu u Dimitrovgrad

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Sep.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice neprestano pristižu u Dimitrovgrad

U Dimitrovrgrad, gradić u blizini srpsko-bugarske granice, i tokom prepodneva nastavljen je dolazak izbeglica iz bliskoistočnih zemalja a iz lokalnog Crvenog krsta apeluju za pomoć u toploj odeći i obući.

Muškarci, žene i deca iz Sirije, Iraka, Avganistana su u Dimitrovgradu smešteni u bivšoj kasarni gde su dopremljeni šatori koje je obezbedio Crveni krst, prenosi Tanjug.

Prema podacima Crvenog krsta sinoć ih je bilo blizu 300, jutros je ostalo njih >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << stotinak ali su nove grupe, uglavnom taksi prevozom nastavile da stižu iz pravca bugarske granice.

Sekretar lokalnog Crvenog krsta Vesna Todorov rekla je Tanjugu da su izbeglice i tokom prepodneva nastavile da stižu ukazavši da zbog hladnog vremena dopremljeni šatori neće biti dovoljni.

Todorova je navela i da su uslovi za smeštaj na prostoru bivše kasarne jako loši dodavši da izbeglice, kako bi se zagrejale lože vatru u šatorima.

"Situacija nije sjajna. Imamo dovoljno hrane ali nam nedostaje flaširana voda, toplija odeća i obuća, kišne kabanice, kontejneri za pripremanje hrane", rekla je Todorova.

Prema njenim rečima, lokalni aktivisti Crvenog krsta će verovatno uvesti i rad u trećoj smeni.

Prema ranije saopštenim podacima podacima, u Dimitrvgrad u proseku dnevno stigne između 200 i 250 izbeglica od kojih se neki zadrže u proseku 12 sati mada, poslednjih dana ima i onih koji ostaju i duže.

U međuvremnu, lokalna vlast je odlučila da rebalansom budžeta izdvoji dva miliona dinara kako bi pomogla izbeglicama.

Opština je tražila od UNHCR i određen broj metalnih kontejnera za smeštaj izbeglica, ali ta pomoć za sada nije stigla.

Izbeglice na području Dimitrovgrada dolaze iz susedne Bugarske koja je od tog gradića udaljena nekoliko kilometara, a potom se, uglavnom autobusima prebacuju do Beograda ili idu direktno do hrvatske ili mađarske granice.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Dimitrovgrad: Izbeglicama potrebna odeća i obuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2015

U Dimitrovrgrad, gradić u blizini srpsko-bugarske granice, nastavljen je dolazak izbeglica iz bliskoistočnih zemalja. Iz tamošnjeg Crvenog krsta apeluju su za pomoć posebno u toploj odeći i obući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.