Iz gradske kase stipendiraće se romska deca u srednjoj školi

Izvor: JUGpress.com, 11.Dec.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz gradske kase stipendiraće se romska deca u srednjoj školi

NIŠ

Po prvi put Niš će iz gradske kase stipendirati decu, pripadnike romske nacionalnosti koji su na redovnom školovanju. Za ovu namenu u  okviru Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma na teritoriji grada Niša,  grad će od početka naredne godine izdvojiti milion i 425.000 dinara kojima će finansirati stipendije srednjoškolaca romske nacionalnosti – ovo je rečeno danas na sednici Gradskog veća Niša.

Visina pojedinačne stipendije za pripadnike >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Romske nacionalnosti je 5000 dinara i primaće je deset meseci u godini, koliko i traje školska godina. Da bi ostvarili ovo pravo potrebno je da ispune određene kriterijume a među osnovnim je da isu stipendisti po nekom drugom osnovu.

“Uslovi su da imaju državljanstvo republike Srbije, da prvi put upisuju određeni razred u tekućoj školskoj godini, da imaju određen prosek ocena koji ne sme da  bude manji od 2,5 u prethodnoj školskoj godini, da je ocena iz vladanja najmanje dobar -3, da punoletni učenik, roditeljili staratelj  ima prebivalište ili boravište na teritoriji grada Niša” , rekla je Mirjana Popović, sekretar sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu  grada Niša.

Ona je kazala da postoji veliki disparitet između broja učenika koji pohađaju osnovnu školu i učenika koji pohađaju  srednju školu i osnovne studije. U školskoj 2017 / 2018 bilo je 1114 dece romske nacionalnosti koja su pohađala osnovnu školu, 86 njih je pohađalo srednju školu a na fakultetima 40 do 50 studenata Roma.

“Obezbeđivanje stipendija predstavljalo bi podsrticajnu meru deci romske nacionalnostii da nastave školovanje, obrazovanje i usavršavanje koje bi predstavljalo i prevenciju socijalno ekonomsih posledica koje donosi ovakvo stanje obrazovanja pripadnika romske populacuje”, rekla je Mirjana Popović.

Koliko će đaka dobiti stipendije sada ne može da se zna jer nije raspisan konkurs i nema prijavljenih .

Biće bodovanja od prvog do osmog razreda. Za prvi razred 15, za drugi 30, za treći 45, za četvrti 60 bodova.

 Grad treba da raspiše javni konkurs za ostvarivanje prava na stipendiranje sa utvrđenim kriterijumima.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.