Inspiraciju za novi roman Veštice iz Ilinaca Sonja Atanasijević našla u rodnom Lebanu

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2024, 10:05

Inspiraciju za novi roman "Veštice iz Ilinaca" Sonja Atanasijević našla u rodnom Lebanu

Roman “Veštice iz Ilinaca” delo je književnice Sonje Atanasijević, rođene Lebančanke koja decenijama živi u Beogradu, ali ističe da joj je veza sa rodnim krajem neizbrisiva i da ga često pominje u svojim romanima. Glavna ideja romana je Šekspirova misao - da je svet velika pozornica na kojoj svako ostvaruje svoju ulogu.

"Veštice iz Ilinaca" čitaocima otkrivaju još jedan od mogućih svetova, viđen očima žene, novinarke i književnice. Pripovedajući o sebi i ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz svog okruženja, bliskim, poznatim ili nepoznatim, koje slučajno sreće na ulici ili na putovanjima, autorka jasno stavlja do znanja čitaocu kada se završava realnost, a kada počinje njena fikcija.

Svi događaji koji su ovde opisani su istiniti, bila sam njihov svedok ili učesnik, ali pošto nisam pisac koji se zadržava u okvirima realizma, vrlo često i u ovoj knjizi imam izlete u nadrealno ili grostesku, a u skladu s glavnom idejom romana – da je svet velika pozornica na kojoj samo ostvarujemo svoje uloge. Otud i podnaslov romana "Theatrum mundi" - objađnjava Antanasijević.

Iako već godinama živi i radi u Beogradu, izvor inspiracije crpi i iz detinjstva koje je provela na jugu Srbije, a koji je jedan od glavnih toponima ovog romana.

Ovo svakako nije moj jedini roman koji je delom posvećen jugu Srbije. I za nekoliko prethodnih romana inspiraciju sam pronalazila u sećanjima na svoje detinjstvo koje sam tu provela, što naravno nije ništa neobično. Kuda god da odemo, nosimo dete u sebi, jer to je period u kome smo saznavali i otkrivali svet, što je nepresušni izvor inspiracije - kaže autorka.

U romanu vođenom Šekspirovskom idejom sveta gde svako tumači svoju ulogu, urednik romana izdvaja ključna pitanja - Da li su baš sve uloge nametnute i da li postoji način da povećamo broj uloga koje biramo i stvaramo, na račun onih koje su nam dodeljene?

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.