Izvor: JUGpress.com, 28.Okt.2020, 18:50

Grafiti na školi “Naim Frašeri”: Policija istražuje, političari komentarišu

BUJANOVAC

Policija radi na otkrivanju svih detalja vezanih za uništavanje jednog I pisanja drugog grafita na fasadi Osnovne škole “Naim Frašeri” u Bujanovcu, rečeno je JUGpressu u Vranjskoj policiji .

Pripadnici policije su , prilikom redovnog obilaska, 25. oktobra uveče primetili da je postojeći grafit zahvalnosti Kosovu i Albaniji zbog udžbenika na albanskom jeziku na fasadi ove škole precrtan I da je preko njega ispisan novi “Kosovo je Srbija” I čitav slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << evidentirali I prijavili Osnovnom tužilaštvu, rečeno nam je u policiji.

Na slučaju se radi.

Stanovnici Bujanovca, sa kojima smo razgovarali, smatraju da je to nečija namerna provokacija ali ne dovode u vezu sa medjusobnim odnosom Srba I Albanaca u ovoj opštini.

Da se radi o “pumpanju atmosfere” smatra I doskorašnji zamenik predsednika opštine BUjanovac Stojanča Arsić.

On je rekao za JUGpress da se radi o pokušajima  da se usija atmosfera u Bujanovcu i da “očigledno” postoje struture i ljudi kojima bi to odgovaralo a da najmnaje, zapravo , odgovara stavranje takve klime gradjanima Bujanovca , Srbima i Albancima.

Arsić smatra da je, pre izjava o tome ko je pisao grafit preko postojećeg, najbolje sačekati da istražni organi urade svoj posao.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa navodi da su “najnoviji grafiti u Osnovnoj školi „Naim Frasheri“ u Bujanovcu, „Kosovo je Srbija“, samo  pokazatelji dominantne socijalne klime u Srbiji protiv manjina uopšte i,  posebno,  Albanaca”.

On je za JUGpress rekao da je “ogorčen I zabrinut” zbog  “porasta ksenofobije I albanofobije u Srbiji“.

„Bilo bi relatizovanje da se ovi grafiti tretiraju kao pojedinačni izrazi mržnje. Oni su proizvod trenutnog sistema u Srbiji I posledica rastućeg ksenofobičnog diskursa protiv manjina od strane političara, medija I ministara sa javnim uticajem u Srbiji“, smatra Mustafa.

„ Ja sam pozvao javno nadležna organe u Bujanovcu da primene zakon protiv širenja govora mržnje a prijavljivanje ovog događaja policiji bi trebalo da uradi sama škola „, dodao je Mustafa.

„Ne možemo očekivati reakcije državnih institucija kada je nominovani za ministra unutrašnjih poslova Aleksander Vulin od mandatara premijera nove Vlade Srbije  Ane Bernabić,  ponosan javnim vređanjem nacionalnih manjina I  neprestano neguje ksenofobni I albanianofobični diskurs.“, rekao je Mustafa.

Vlasnik TV Spektri i privrednik iz Bujanovca Nedžat Behljuli medjutim na svom fejsbuk profilu piše kako „sumnja“ da su Srbi ispisali grafit, smatra da to može biti i unutar politički obračun i u albanskom korpusu ali i jasno ističe problem, da ta kao ni ostale škole u Bujanovcu , nema video nadzor.

Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju, koje se u kompletu već godinama nalazi u Beogradu i u svom sastavu ima više desetinu zaposlenih kojima je posao „briga“ o ove tri opštine, se ni ovoga puta nije oglašavalo .

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.