Izvor: JUGpress.com, 11.Mar.2024, 20:14

Građani se žale da “Toplana” danima već isključuje grejanje oko 11 sati pre podne ali naplaćuju ko da greju redovno

LESKOVAC

Ćitaoci Regionalne informativne agencije JUGpress se žale na Javno preduzeće “Toplana” zato što, kako tvrde, od 15. februara redovno isključuju grejanje oko 11 sati pre podne iako je u stanovima hladno ali zato naplaćuju kao da greju sve vreme.

“Zašto mi redovno plaćamo kada nemamo grejanje a stanovi su nam hladni?” pitaju naši čitaoci koji smatraju da ovo javno preduzeće reba da smanji račune za grejanje jer ga ne isporučuje iako zima još traje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Direktor Tomica Jovanović kaže da ovo preduizeće radi u skladu sa Odlukom o načinu i distribuciji snabdevanja toplotne energije koju je usvojila Skupština Grada Leskovca i gde se kaže da je propisana temperatura u grejanom prostoru korisnika je određena projektom i pri spoljnoj temperaturi od -15 do +12 stepeni Celzijusa, a po pravilu je +20 stepeni dozvoljenim odstupanjem od plus ili minus 2 stepena, ukoliko zakonom ili međusobnim ugovorom nije drugačije određeno.

„U danima više spoljne temperature, znači iznad 12 stepeni, isporuka toplotne energije može se smanjiti ili privremeno prekinuti, pod uslovom da se ne ugroze propisane minimalne temperature u grejnom prostoru. Mi imamo povezane zgrade i gde sama podstanica isključuje kada temperatura pređe 15, 16 stepeni i zgrada ne dobija toplotnu energiju. Bilo je isključevanja ovih dana kada je bilo viših temperatura i tu su same podstanice automatski zatvarale isporuku. Sa padom temperature otvara se ventil i kreće protok i grejanje.“

Na pitanje hoće li biti umanjeni računi, s obzirom da je umanjeno grejanje, Jovanović podseća da grejna sezona traje do 15. aprila.

„Mi grejemo i nakon tog roka, ali nikad ne uvećavamo račune zbog toga. Dalje, u januaru je bilo hladnih dana kada smo grejali i do 23 ili 24 časa, iako smo obavezni definisanom odlukom da grejemo do 21 čas”, rekao je Jovanoviić koji nije precizirao koliko je to tačno hlandih dana bilo u januaru.

” To dodatno grejanje nismo obračunavali. Logično je da, ako je spoljna temperatura 18 ili 19 stepeni, da nema svrhe grejati. Ove sezone je 30-ak toplana u Srbiji povećalo cene ove grejne sezone, a mi nismo među njima. Razlog tome je da ne opteretimo naše korisnike, a s druge strane očekujemo i da naši korisnici pokažu malo razumevanja… Kad je hladno radimo bez prestanka, kad otopli malo ublažimo.“

Jovanović je na kraju dodao i da trenutno nema nikakvih problema u sistemu funkcionisanja, kao i da ima dovoljno energenata. (kraj)IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.