Gradi se nova MHE kod Vlasotinca, bez studije uticaja na životnu sredinu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2022, 13:46

Gradi se nova MHE kod Vlasotinca, bez studije uticaja na životnu sredinu

Građevinska dozvola privatnom investitoru za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” na Rupskoj izdata je još 12. decembra 2019. godine, a samo nekoliko dana pre isteka roka od 3 godine za početak gradnje, investitor je podneo novu projektnu dokumentaciju, kao i zahtev za početak gradnje. Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” ukazuju da je Opština Vlasotince direktno pomogla investitoru, jer je Odeljenje za urbanizam 5. avgusta donelo odluku da nije potrebno izdraditi Studiju uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na životnu sredinu i time su podržali gradnju i treće mini-hidroelektrane na toj reci.

Odbornici vlasotinačke Skupštine izglasali su zabranu izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine marta 2021. godine, ali pošto je investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana.

Najglasniji zagovornici javne rasprave bili su članovi neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” odakle sada optužuju lokalnu samoupravu da je donela odluku o ukidanju Studije uticaja na životnu sredinu i da je samim tim ukinula mogućnosti javne rasprave, što je investitor iskoristio da izmeni građevinsku dozvolu i u roku podnese zahtev za gradnju. Rupska reka bogata endemskim vrstama ribe; Ilustracija; foto: T.Todorović;

Opština je ovim potezima još jednom pokazala da je na strani investitora, umesto na strani građana. Dakle, najpre su 5. avgusta ove godine ukinuli Studiju uticaja na životnu sredinu, javna rasprava kao što znate je više puta odlagana, da bi investitor, uz izmenjenu građevinsku dozvolu, juče podneo zahtev za početak gradnje. To je čista formalnost, jer će Odeljenje za urbanizam da prihvati taj zahtev i tako omogućiti istom investitoru gradnju treće mini-hidroelektane na Rupskoj reci, koja je bogata endemskim vrstama ribe i iz koje se uostalom vodom snabdevaju stanovnici Grdelice - kažu iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Dodaju da ih ni ove odluke lokalne samouprave neće sprečiti da nastave borbu protiv gradnje mini-hidroelektrane i najavljuju nove proteste.

Ako institucije ne rade svoj posao, onda ćemo da se borimo vaninstitucijalno. Bitno nam je da javnost upoznamo sa dešavanjima i da se svi zajedno uključimo i probamo da zaustavimo uništavanje reka. U narednom periodu ćemo odlučiti koji će biti dalji koraci u sprečavanju gradnje mini-hidroelktrana - kažu aktivisti.

Investitor izmenio građevinsku dozvolu i u roku podneo zahtev za gradnju; Ilustracija; foto: T.Todorović;Iz Opštine odgovaraju da su sva dokumenta doneta u skladu sa važećim propisima države, ali i potvrđuju da investitor nije morao da radi Studiju o proceni uticaja životne sredine.

Investitor je uz zahtev priložio svu potrebnu tehničku dokumentaciju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji. Investitor nije imao obavezu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali je u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na životnu sredinu. Na osnovu podnetog zahteva za procenu uticaja navedenog projekta, utvrđeno je da se navedeni projekat ne nalazi ni na jednoj listi Uredbe o listi projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja, pa je doneto Rešenje o obustavi postupka - stoji u odgovoru.

Podsetimo, na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroekeltrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.