Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 6. 12. 2022.

| Društvo

Gradi se nova MHE kod Vlasotinca, bez studije uticaja na životnu sredinu

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
MHE u blizini Vlasotinca foto Tamara Todorovic
Iz Opštine odgovaraju da su sva a su sva dokumenta doneta u skladu sa važećim propisima države; foto: T.Todorović;

Građevinska dozvola privatnom investitoru za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” na Rupskoj izdata je još 12. decembra 2019. godine, a samo nekoliko dana pre isteka roka od 3 godine za početak gradnje, investitor je podneo novu projektnu dokumentaciju, kao i zahtev za početak gradnje. Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” ukazuju da je Opština Vlasotince direktno pomogla investitoru, jer je Odeljenje za urbanizam 5. avgusta donelo odluku da nije potrebno izdraditi Studiju uticaja na životnu sredinu i time su podržali gradnju i treće mini-hidroelektrane na toj reci.

Odbornici vlasotinačke Skupštine izglasali su zabranu izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine marta 2021. godine, ali pošto je investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana.

Najglasniji zagovornici javne rasprave bili su članovi neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” odakle sada optužuju lokalnu samoupravu da je donela odluku o ukidanju Studije uticaja na životnu sredinu i da je samim tim ukinula mogućnosti javne rasprave, što je investitor iskoristio da izmeni građevinsku dozvolu i u roku podnese zahtev za gradnju. MHE u blizini Vlasotinca foto Tamara Todorovic Rupska reka bogata endemskim vrstama ribe; Ilustracija; foto: T.Todorović;

Opština je ovim potezima još jednom pokazala da je na strani investitora, umesto na strani građana. Dakle, najpre su 5. avgusta ove godine ukinuli Studiju uticaja na životnu sredinu, javna rasprava kao što znate je više puta odlagana, da bi investitor, uz izmenjenu građevinsku dozvolu, juče podneo zahtev za početak gradnje. To je čista formalnost, jer će Odeljenje za urbanizam da prihvati taj zahtev i tako omogućiti istom investitoru gradnju treće mini-hidroelektane na Rupskoj reci, koja je bogata endemskim vrstama ribe i iz koje se uostalom vodom snabdevaju stanovnici Grdelice - kažu iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Dodaju da ih ni ove odluke lokalne samouprave neće sprečiti da nastave borbu protiv gradnje mini-hidroelektrane i najavljuju nove proteste.

Ako institucije ne rade svoj posao, onda ćemo da se borimo vaninstitucijalno. Bitno nam je da javnost upoznamo sa dešavanjima i da se svi zajedno uključimo i probamo da zaustavimo uništavanje reka. U narednom periodu ćemo odlučiti koji će biti dalji koraci u sprečavanju gradnje mini-hidroelktrana - kažu aktivisti.

MHE u blizini Vlasotinca foto Tamara Todorovic Investitor izmenio građevinsku dozvolu i u roku podneo zahtev za gradnju; Ilustracija; foto: T.Todorović;Iz Opštine odgovaraju da su sva dokumenta doneta u skladu sa važećim propisima države, ali i potvrđuju da investitor nije morao da radi Studiju o proceni uticaja životne sredine.

Investitor je uz zahtev priložio svu potrebnu tehničku dokumentaciju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji. Investitor nije imao obavezu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali je u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na životnu sredinu. Na osnovu podnetog zahteva za procenu uticaja navedenog projekta, utvrđeno je da se navedeni projekat ne nalazi ni na jednoj listi Uredbe o listi projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja, pa je doneto Rešenje o obustavi postupka - stoji u odgovoru.

Podsetimo, na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroekeltrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    21:14 // 6. 12. 2022.

    Zovite Ćutu on će to rešiti.

  • Nikola

    14:36 // 6. 12. 2022.

    Ponašamo se prema svojoj državi kao da nije naša...

  • Zika

    13:57 // 6. 12. 2022.

    I nikom ništa. Sns dno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: