Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2022, 16:15

Grad porušio lokale na Cvetnoj pijaci, od vlasnika traže da plate preko 200.000 dinara

Iako im je JKP Tržnica priznala vlasništvo, a Grad porušio lokale, pored svih gubitaka koje su pretrpeli tokom selidbe, umesto odštete, vlasnici lokala na Cvetnoj pijaci, dobili su rešenja da Gradu isplate troškove rušenja u iznosu od preko 220.000 dinara.

Netransparentno donošenje odluka, bez jasnog rešenja šta će biti sa vlasnicima lokala, izazvalo je brojne probleme ljudima koji su u njima poslovali.

Iako ih nisu gradili, već su lokale kupili na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 20 godina od Nišprojekta koji ih je podizao i delio sa Tržnicom, vlasništvo im je po isteku ugovora priznato pa će sada platiti 221.903 dinara i to za, kako se navodi u jednom od rešenja, rušenje nelegalo izgrađenog objekta.Godinu dana od rušenja lokala; foto: printskrin

Građevinski inspektor Uprave za građevinarstvo pokrenu je upravni postupak protiv vlasnika po pitanju izvedenih radova na gradnji poslovnog objekta u celosti sa krovnim pokrivačem ... bez prethodno pribavljenog rešenja kojim se odobrava izvođenje tih radova - stoji u rešenju.

Osim što im se stavlja na teret da su gradili bez dobijenih dozvola, preduzetnica koja je tu poslovala i čiji je očuh, inače vlasnik lokala broj 20, u međuvremenu preminuo, kaže da se našla u bezizlaznoj situaciji.

Meni je očuh umro i nastala mi je jedana situacija u kojoj ja ne mogu da podnesem ni žalbu, jer nisam vlasnik i ostavinski postupak uopšte nije završen. Čak je i advokat zbunjen jer kaže da dok se ne završi ostavinski postupak, ne zna se ko je naslednik tih troškova ili sada već nepostojećeg lokala - objašnjava Marija Ćirić.

Ističe da ne zna da li je u obavezi da plati i strahuje od izvršitelja, jer je potencijalni naslednik. Poslebno je razočarana činjenicom da je sav teret pao na zakupce, odnosno vlasnike koji, ističe, nisu gradili, niti tražili vlasništvo, što stvara sumnju da je niz takvih odluka bio donešen kako bi preduzeća izbegla troškove na štetu ljudi koji su uredno platili dugogodišnji zakup.

Ako smo vlasnici, zašto nam Grad ne isplati odštetu za nešto što nam je porušio, a ne da nam se stavlja na teret da smo nelegalno gradili nešto što je projekat Nišprojekta, stvarno ne znam šta da radim - kaže ona.

Dodaje i da su prema njenim saznanjima ostali vlasnici platili troškove rušenja, jer ih je nemoguće izbeći, a da će kroz neke zasebne postupke pokušati da nadoknade štetu i ostvare svoja prava.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.