Grad Vranje oprašta Jumku dug od milijardu dinara, u zamenu za trajni ulog u kompaniji

Izvor: JužneVesti.com, 23.Feb.2021, 19:01

Grad Vranje oprašta "Jumku" dug od milijardu dinara, u zamenu za trajni ulog u kompaniji

Po preporuci Vlade Srbije da se izvrši konvertovanje duga u trajni kapital, Grad Vranje je kompaniji “Jumko” oprostio dug od 1,05 milijardi dinara koji je preduzeće imalo prema lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. To praktično znači da će Grad na osnovu potraživanja imati određene akcije u “Jumku”, koji je jedno od 17 strateških preduzeća koja je do pre 4 godine država štitila od naplate, a onda se u nekim, kako bi opstala, počelo sa unapred pripremljenim planom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << reorganizacije (UPPR).

Gradski većnici su na poslednjoj sednici usvojili Odluku o konverziji potraživanja poverioca u trajni ulog kompanije Pamučni kombinat Jumko, a ova Odluka naći će se pred odbornicima na razmatranje i usvajanje.

Razlog za donošenje ove odluke je postupanje po zaključku Vlade kojim je konstatovano da se državnim poveriocima preporučuje da, kao meru UPPR, konvertuju potraživanja prema subjektu privatizacije, u slučaju usvajanja UPPR. Ukupna potraživanja koja se konvertuju u trajni ulog u kapitalu su 1, 05 milijarde dinara - piše na gradskom sajtu.

Gradska većnica Danijela Milosavljević pojašnjava da će Grad imati određeni kapital u Jumku za dug, kako bi se uspešno sproveo UPPR i sačuvala radna mesta u toj kompaniji. Kako kaže, UPPR se pokazao dobrim u oporavku preduzeća, a osim što isplaćuju plate, mogu redovno da izmiruju i novonastala dugovanja preduzećima.

Kompanija Jumko bila je jedna od 17 preduzeća koja je do maja 2016. godine država štitila od naplate poverilaca, neka su otišla u stečaj, a neka su izbegla stečaj uvođenjem Unapred pripremljenog plana reorganizacije.

Osim konverzije dugova u kapital, što je urađeno u slučaju Jumka, UPPR-om je predviđen i dogovor preduzeća sa bankama da odlože dugovanja, a definisan je i način izmirivanja dugovanja između preduzeća i poverilaca, kao i smanjenje broja zaposlenih.

Obaveza preduzeća koja su usvojila UPPR je da naprave prekretnicu u poslovanju tako što oslobođena starih, neće praviti nove dugove.

Osim sa Jumkom, Grad je 2013. godine po istom principu rešio i dug Simpa.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.