Izvor: JUGpress.com, 28.Maj.2020, 08:57

Grad Niš izdvaja 40 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja

NIŠ

 Gradonačelnik Niša Darko Bulatavić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš, Boban Matić potpisali sporazum za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2020.godinu. U programu ili merama aktivne politike zapošljavanja predviđenim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja u ovoj godini grad Niš učestvuje sa 40 miliona dinara, dok Nacionalna služba za zapošljavanje u programu učestvue sa preko 27 milionan dinara. Ukupan program >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je vredan 61 milion dinara.Očekuje se da bude zaposleno oko 300 sugrađana.  Prema rečima Bobana Matića, javni pozivi će biti raspisani od ponedeljka, 1.juna i mogu se pronaći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

                      „Ovo su najveća izdvajanja u Republici svig gradova i opština kada su u pitanju programi podrške i rad sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. „ Podrška grada od 40 miliona dinara je velika, a ona su još značajnija kada se zna da do pre nekoliko godina nije bilo toliko izdavanja , značajna su i kada su u paketu sa planom Lokalnog ekonomskog razvoja, kada grad pomaže privredi. Na taj način iz godine u godinu imamo sve veći broj građana koji će imati radno mesto i od toga moći da živi“, istako je Bulatović.

                       Na ovaj način grad pruža punu podršku Vladi u borbi za smanjenje broja nezaposlenih i povećanja broja zaposlenih. Grad Niš je, da bi uspeo da učestvuje sa punim kapacitetom u svim programima , morao da stabilizuje svoje javne finansije i u tome se uspelo.

                      “Niš prednjači i kada je u pitanju smanjenje broja nezaposlenih i kada je u pitanju povećanje broja zaposlenih sa 61.000 na blizu 80.000 naših sugradjana. Grad Niš, da bi uspeo da podigne svoje kapacitete i učestvuje u svim programima i projektima koji su zajednički sa državnim organima, morao je pre svega da stabilizuje svoje javne finansije. Više puta sam isticao taj zaključak da je posle više decenija, naš grad stabilizovao javne finansije i stvorio uslove da može sopstvenim finansijama da utiče na svoj razvoj i da daje veliki doprinos kada su izdvajanja u pitanju“.

                    U ovom teškom periodu koje je za nama grad vratio 70 procenata dugova u odnosu na budžet grada Niša, a da se u istom trenutku nije zadužio ni jedan jedini dinara, a u istom trenutku vršeći ove ozbiljne stvari kada su u pitanju finansije, grad nije podigao ni jedan dinar kredita i time pokazao obziljnost i odgovornost, da sledi politiku vlade rs, ozbiljnost prema gradjanima i stvorio uslove da grad može da ima perspektivu i planove, dodao je Bulatović.

                 „I ove godine kao i nekoliko godina unazad Grad Niš u budžetu izdvaja sredstva za realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Savet  grada Niša je dao predlog kao taj plan treba da izgleda, grad je to prihvatio i iz budžeta izdvojio 40 miliona dinara, do  toga 33,5 miliona za program sufinansiranja i 6,5 miliona za tehničku podršku. Važno je da se na ovaj način iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, a sa druge  strane povećava se broj zaposlenih na teritoriji grada Niša. Nama ostaje da javni poziv sprovedemo, da omogućimo poslodavcima koji žele da zaposle lica koja su u kategoriji teže zaposlivih da što pre dođu do posla, ali i da ostali sugrađani dođu do posla što kroz ovakvih mera koje sprovodi Vlada Republike Srbije što otvaranjem novih radnih mesta. Rezultati koje smo zabeležili do sada pokazuju da smo na pravom putu“, kaže Boban Matić.

                    Kada se radi o konkretnom programu za koji je potpisan sporazum on obuhvata šest programa, program javnih radova koji je namenjen osobama sa invaliditetom, program samozapošljavanja, otvaranja novih radnih mesta, program stručne prakse, program sticanja praktičnih znanja i program pripravnika sa visokom stručnom spremom.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Obezbeđeno 16 miliona dinara za zapošljavanje

Izvor: Danas, 28.Maj.2020

Za realizaciju programa aktivne politike zapošavanja u Kragujevcu obezbeđeno je 16,3 miliona dinara, od čega učešće grada iznosi 8,9 a Nacionalne službe za zapošljavanje 7,3 miliona dinara.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.