Izvor: JUGpress.com, 08.Maj.2020, 20:46

Gimnazija “9.maj” obeležila jubilej na do sada jedinstven način

NIŠ

Najmladja niska Gimnazija “9.maj” obelezila je Dan skole  i jubilej, 30 godina od pocetka rada, na jedinstven nacin za uslove u kojima skole rade. Vredni ucenici ove gimnazije zajedno sa profesorima proslavili su tri decenije rada skole iz svojih domova zbog pandemije korana virusa koji nije mogao da ih spreci da pokazu sta sve mogu, znaju i umeju i sa koliko ljubavi slave Dan svoje skole. Scenu Narodnog pozorista gde je planirana svecana akademija zamenile su ucenicke sobe u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kojima su oni proveli proteklih mesec i po dana, ali, kako rekose u videu  koji su pripremili, bila je to jedna od vaznijih lekcija u njihovim  zivotima. Njihova proslava nije onakva kakvom su je planirali, ali su oni situaciju u kojoj su se nasli prihvatili kao izazov. Naucili su da prave vrednosti nisu u zgradama, halama, kravatama, visokim potpeticama. Prave vrednosti su u ljudima,  a oni su  tu i spremni su da proslave jubilej, 30 godina od osnivanja nase Gimnazaji “9.maj”. Pripremili su i virtualnu izlozbu likovnih radova ucenika nastalih za vreme vanredne situacije.

                             “Naucili smo da koracamo sa nasim precima, pobednicima nad  fasizmom u Besmrtnom puku, ali i da gradimo Evropu mira”, porucio je v.d. direktora Gimnazije 9.maj Predrag Nesovic.

                             Da je tako govori i samo ime skole koje je deo njenog identiteta jer je 9.maj Dan pobede nad fasizmom, Dan Evrope, dan velikog slavlja i vojne parade u Moskvi. To je datum koji spaja  proslost i buducnost, Istok i Zapad.

                             “Naucili smo da, iako smo najmladji umemo da budemo solidarni, da priroda ume da nas opomene za sve nase neodgovorne postupke, sta nam znaci sloboda, da pobedjujemo kada smo zajedno i drago mi je sto je danas sve u znaku pobede i mira. Zato idemo dalje sa jasnom vizijom i novim idejama”, porucio je v.d. direktora gimnazije Predrag Nesovic.

                               Jasna vizija i nove ideje su u glavama djaka Gimnazije 9.maj. Oni znaju koji su put izabrali da njime koracaju. Oni znaju sta im je skola dala i sta su u njenim ucionicama od profesora i druzeci se medjusobno naucili.

                            “Nama nije bitno ko si i odakle dolazis, koje su marke tvoje patike i da li imas ajfon. Nama je bitno sta je to sto te drzi iznutra”, porucuje jedan od ucenika Gimnazije. “Vazno je da li se spreman da uradis sve ono sto je potrebno za coveka. Da li se usudjujes i da li smes da mastas. Nas je sve to naucila ova skola”.

                            Njegova drugarica iz skole dodaje da je pocetak skolske godine  bio u znaku velikih planova, velikih zelja, smelih ideja, puno entuzijazma i trduda svih u skoli.

                            “ Zeleli smo da ovaj dan pretvorimo u dane nase skole, nase gimnazije, da to budu sportski dani, dani promocije Monografije, dani muzike i koncerta koji smo planirali da poklonimo Gradu Nisu, dani svecane akademije” Njena drugarica dodaje:

                          “Zelje su jedno, a stvarnost je drugo. Ova godina nas je zbog pandemije na to podsetila. Umesto da gledamo akademiju na sceni Narodnog pozorista, gledamo se i slusamo u nasim domovima. Uslovi su se promenili, ali zivot ne moze da ceka. Ne moze da ceka ni skola jer je stigao 9.maj”.

                           Gimnazija “9.maj” je pocela sa radom juna 1990.godine u zgradi nekada Trgovacke akademija, a potom i Ekonomske skole. Zgrada Gimnazije se nalazi na uglu ulica Svetosavske i Jeronimove. Djaci su i u tome pronasli simboliku.

                           “Ima li boljeg mesta za skolu od ovog ugla. Sveti Sava je osnovao prvu srpsku biblioteku na Hilandaru, a mitropolit Jeronim prvu biblioteku u Nisu”, objasnjavaju gimnazijalci u svom videu koji ce se jos dugo  godina pamtiti jer u sebi sadrzi poruku koja je vecna i skrivena u imenu gimnazije – da je sloboda najskuplja stvar na svetu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.