Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2023, 22:47

Gervala traži ista prava Albanaca u Srbiji, kao i za Srbe na Kosovu

PRIŠTINA-BUJANOVAC-PREŠEVO

Zajednica opština sa srpskom većinom, u očima ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervala, je mrtva, nakon što je, prema njenim rečima, Ustavni sud Kosova utvrdio da 23 člana ovog sporazuma nisu u skladu sa Ustavom Kosova.

„Beograd zaista priča o Asocijaciji, ali ovaj predlog je mrtav i ne može da se oživi. Ustavni sud je odlučio da do Asocijacije i ne dođe. Nije moguće naći vladu u demokratskom svetu koja je spremna da primeni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nešto što krši njen Ustav“, rekao je Gervala u intervjuu za Estonski medij ERR.

Za Gervalu, jednonacionalno udruženje, koje Srbija traži, predstavlja rešenje iz 19. veka.

Ona, međutim, dodaje da je Kosovo spremno da razgovara o pravima manjina ako zvanični Beograd pristane na isti način da razgovara i o Albanskoj manjini u Srbiji.

„Za nas nije problem da Srbima damo ista prava koja Srbija daje svojim manjinama. Trenutno garantujemo veća prava manjinama nego bilo kome drugom u regionu“, dodala je ona.

Govoreći o zahtevu Srbije za Asocijacijom koja ima izvršna ovlašćenja, kosovska šefica diplomatije je kao primer navela Bosnu i Hercegovinu, koja se, prema njenim rečima, pretvorila u nefunkcionalnu državu jer je srpski entitet u BiH dobio takvu izvršnu vlast unutar BiH.

„Ovako nešto nećemo raditi na Kosovu. Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu zemlju i čine je nefunkcionalnom neće se desiti“, prenosi Gazeta Express.

2

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.