Gerontodomaćice pomažu starima u zabačenim kuršumlijskim selima

Izvor: JužneVesti.com, 25.Mar.2020, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gerontodomaćice pomažu starima u zabačenim kuršumlijskim selima

Od kako se zbog pandemije svima preporučuje da ostanu kod kuće, a starijima od 65 godinama je i zabranjen izlazak, to je posebno pogodilo one starije i nemoćne koji žive sami u zabačenim mestima i nemaju nikoga ko bi im pomogao. Ovakvim vremešnim ljudima i u ovim danima pomažu gerontodomaćice iz Kuršumlije.

Ove negovateljice pomažu 60 starijih osoba i osoba sa invaliditetom već sedam godina kroz projakat "Pomoć u kući", a uz njih su i u ovoj vanrednoj situaciji, navode >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Evropske delegacije u Srbiji.

Nabavka namirnica, oprani sudovi, založena peć, to su neki od zadataka kojih se prihvatilo šestoro negovatelja iz Kuršumlije. Namestiti jastuk vremešnoj ženi koja ne ustaje iz kreveta, ili dodati čašu vode bolesnom deki – deluje jednostavno, ali kada su stare i nemoćne osobe same kod kuće, nemaju nikoga da to učini za njih, takva pomoć je neprocenjiva. Jedini u koje mogu da se pouzdaju jesu negovatelji, članovi projekta “Pomoć u kući” - ističu iz EU delegacije.

Ističu da su ove gerontodomaćice među junacima i junakinjama koji u teškim danima, kao što su ovi, podsećaju šta su dobrota, požrtvovanost i solidarnost.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije već sedam godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom: pomoć pri kupanju, umivanju, češljanju, oblačenju…

Projekat “Pomoć u kući” protekle godine dobio je dodatnu podršku - Evropska unija usmerila je više od 32.000 evra na obuke gerontodomaćica, higijensku opremu, a obuhvaćen je i veći broj porodica koje primaju pomoć.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.