Izvor: JUGpress.com, 07.Jun.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je najkvalitetnija voda za kupanje?

BRISEL

Evropska komisija (EK) objavilaje izveštaj o kvalitetu vode za kupanje u zemljama članicama, kao i u Albaniji i Švajcarskoj.

Najnoviji godišnji izveštaj o kvalitetu vode za kupanje u Evropi zasnovan je na podacima za 2018. godinu, ali dobar je pokazatelj toga gde ćete najverovatnije ovog leta naći vodu za kupanje najboljeg kvaliteta, saopštila je EK.

Najveći procenat – 95,4% – od ukupno 21,831 kupališta koja se kontrolišu u 28 zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta Evroske unije, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

U četiri zemlje, 95% ili više svih kupališta imalo je vodu odličnog kvaliteta – Kipar je imao procenat of 99,1%, Malta 98,9%, Austrija 97,3% i Grčka 97%.

Hrvatska je takođe pri vrhu liste sa 94,4%, dok je ovaj procenat u Sloveniji 87,2%.

Kipar i Grčka su među zemljama sa najboljim kvalitetom vode, a Hrvatska je takođe pri vrhu

U Albaniji je 62% svih kupališta imalo odličan kvalitet vode. Ovaj procenat u Bugarskoj je iznosio 52,6%, a u Rumuniji 56%.

Sva kupališta koja su pokrivena izveštajem na Kipru, u Grčkoj, Letoniji, Luksemburgu, Malti, Rumuniji i Sloveniji imala su najmanje dovoljno dobar kvalitet vode u 2018. godini.

Tri zemlje sa najvećim brojem kupališta sa vodom lošeg kvaliteta bile su Italija (89 ili 1,6%), Francuska (54 ili 1,6%) i Španija (50 ili 2,2%).

U ovim zemljama je procenat kupališta sa odličnim kvalitetom vode iznosio: 90% za Italiju, 78,8% za Francusku i 87% za Španiju.

U poređenju sa 2017. godinom, broj kupališta sa lošim kvalitetom vode je smanjen u Francuskoj (sa 80 na 54), dok je povećan u Italiji (sa 79 na 89) i Španiji (sa 38 na 50).

Kontaminacija vode fekalnim bakterijama predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito kada su u pitanju kupališta. Plivanje u kontaminiranoj vodi mora i jezera može dovesti do bolesti. Glavni uzročnici zagađenja su otpadne vode sa poljoprivrednih imanja i zemljišta.

Ova vrsta zagađenja se pogoršava u vreme velikih kiša i poplava, koje dovode do izlivanja kanalizacije i zagađene vode u reke i mora, upozorila je EK.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.