Galerija  Srbija  privremeno u Oficirskom domu

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Jun.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija Srbija privremeno u Oficirskom domu

Galerija „Srbija“ privremeno će biti preseljena u Oficirski dom, dok Grad Niš ne pronađe najbolje rešenja za ovu ustanovu kulture, rekao je prilikom obilaska radova na sređivanju sale u Oficirskom domu gradonačelnik Darko Bulatović. Depo, za sada, ostaje gde je i bio, u zgradi na Trgu Kralja Milana, dodao je gradonačelnik.

Ovo je bilo nužno rešenje jer je Galerija savremene likovne umetnosti 1. juna ostala bez izložbenog prostora „Srbija“ jer je zgrada >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << na Trgu Kralja Milana restitucijom vraćena naslednicima nekadašnjih vlasnika. „Ovo je optimalno rešenje, zgrada je klimatizovana, reprezentativna i moći će da bude adekvatna za izložbe koje je Galerija planirala. U narednom periodu donećemo konačnu odluku hoće li Grad da kupi neki novi, adekvatni prostor za Galeriju  i depo ili će to biti neki potpuno novi objekat. Razmatramo i tražimo najbolje rešenje,“ rekao je gradonačelnik. Prva izložba u novom prostoru očekuje se 27.juna. To je izložba slikara i profesora iz Beograda Siniše Žikića.

Inače, Oficirski dom renoviran je aprila prošle godine, a svečano je otvoren izložbom grafika slavnog francuskog umetnika Anrija Matisa. U ovoj zgradi doneta je i čuvena Niška deklaracija 1914. godine. Zgrada je pod zaštitom države kao istorijski spomenik, a za njeno renoviranje Grad Niš i Ministarstvo privrede Republike Srbije izdvojili su nešto više od 100 miliona dinara.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.