Foto-izložba o Caribrodu u periodu od 1889. do 1919. godine

Izvor: JužneVesti.com, 31.Mar.2016, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Foto-izložba o Caribrodu u periodu od 1889. do 1919. godine

U dimitrovgradskoj Galeriji “Metodi Meto Petrov” otvorena je foto-izložba “Caribrodska periodična štampa 1889-1919”, a svi zainteresovani postavku mogu videti do 7. aprila.

Izložba koja sadrži preko 50 odabranih stranica iz digitalne biblioteke i dvadesetak zanimljivih fotografija grada i ljudi iz tog perioda, deo je projekta “Digitalna biblioteka: Caribrodska periodična štampa 1889-1919” koji su realizovali Marjan Milanov iz Niša (Virtuelni muzej Caribrod) >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Marija Goceva iz Sofije (Gocevi iz Caribroda) uz pomoć  Zavičajnog udruženja Caribrod i uz finansijsku podršku Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.

Realizacija je trajala nekoliko meseci, a obuhvatila je skeniranje i digitalizaciju preko 650 stranica sačuvanih brojeva naučno-književnog časopisa “Domašen učitel” (Domaći učitelj) iz 1889. godine, novina "Caribrod" (1901-1902), novina "Nišava" (1909-1915) i  časopisa za humor, satiru i društvo "Klopotar" (1919).

Sačuvani originali ove periodike nalaze se u Narodnoj biblioteci "Sveti Kirilo i Metodije" i u Državnoj agenciji "Arhiva" u Sofiji, a pristup ovim izdanjima je otežan birokratskim procedurama, čak i za stanovnike same Sofije, pa je kreiranje digitalne biblioteke od velikog značaja za očuvanje kulturno-istorijske tradicije grada.

Zahvaljujući ovom projektu, svi koji se interesuju za istoriju Caribroda i okoline imaće neograničen pristup digitalnoj arhivi pomenutih izdanja, što će s druge strane proširiti mogućnosti za potpunije i sveobuhvatnije izučavanje istorije i razvitka Caribroda u periodu od oslobođenja od Turaka, pa do 1919. godine.

Digitalna biblioteka sadrži i bibliografske opise i detalje na bugarskom i srpskom jeziku i predstavlja samo prvi korak u stvaranju obimnijeg i sveobuhvatnijeg projekta digitalne arhive “Stari Caribrod“ koja će, osim novina i časopisa, sadržati i stare fotografije, dokumenta, razglednice, knjige, multimediju...

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.