Forum: Na razlici u ceni trgovci zarađuju i do 300 odsto

Izvor: JužneVesti.com, 26.Feb.2015, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum: Na razlici u ceni trgovci zarađuju i do 300 odsto

Jedan od glavnih uzroka ilegalne trgovine je, prema mišljenju Centra za zaštitu potrošača Forum, to što su marže u Srbiji među najvišima u Evropi, jer zbog slabe konkurencije naši trgovci često prodaju robu po četvorostruko većim cenama od nabavnih.

Prema rečima predsednika ”Foruma” Jovana Jovanovića, kod nas, kao i u Evropi, postoji princip slobodnog tržišta, pa se "maržiranje" ne reguliše zakonima. Ipak, u Evropi cene reguliše velika konkurencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a "kod nas postoji nekoliko lanaca koji se možda i međusobno dogovaraju, pa konkurencije gotovo da i nema".

Na prehrambene proizvode marže su uglavnom nešto niže, ali opet, kaže Jovanović, među najvišima u Evropi i regionu, pa se tako često dešava da je jedan isti proizvod često jeftiniji u Beču u kome ljudi imaju i do 6 puta veće zarade nego ovde.

Švercerima se isplati da sednu na autobus, prenoće, kupe robu, i donesu je ovde da je preprodaju opet po jeftinijoj ceni nego u legalnim tokovima - kaže Jovanović.

Trgovci uglavnom nisu raspoloženi da pričaju o tome koliko zarađuju na razlici u ceni i zbog čega je to tako, jer se “maržiranje” uglavnom čuva kao poslovna tajna.

Kada smo trgovce pitali zašto su im marže toliko velike i zašto se toliko “ugrađuju” u cenu, niko nije imao konkretan odgovor. Očigledno je da je pre svega prisutna neka želja za brzim bogaćenjem, jer su naši trgovci uglavnom skorojevići i ne shvataju da moraju da imaju partnerski odnos sa potrošačima - kaže Jovan Jovanović.

I u regionu su marže visoke, pa su tako u Crnoj Gori od 20 do 30 odsto, u Sloveniji 23 odsto, ali zato mnogi koji žive na granici sa Republikom Srpskom idu tamo u nabavku jer su marže svega 8 odsto, pa je i u tom pograničnom delu ilegalna trgovina veliki problem - objašnjava on.

Jovanović napominje da se “čak i u Bugarskoj” cena štampa na pakovanju proizvoda pa tako jedan isti artikal košta isto svuda, dok kod nas cene često variraju od prodavnice do prodavnice.

Kada smo uračunali i troškove transporta, zaključili smo da je isplativije ići u nabavku u Bugarsku nego ovde. Upravo to je jedan od razloga sive ekonomije. Uostalom, ispred niškog “Metroa” teško da ćete videti autobuse sa bugarskim tablicama, dok u “Metrou” u Bugarskoj imate kupce iz Srbije na svakom koraku - navodi Stojanović.

On objašnjava da iz tih razloga stanovništvo naročito u pograničnim krajevima često ide u Bugarsku po određene proizvode, naročito prehrambene. Deo tih proizvoda je za ličnu upotrebu, a veliki deo, kako kaže, završi u ilegalnim tokovima i preprodaje se u Srbiji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.