Izvor: JUGpress.com, 29.Jun.2023, 21:47

Etno sajam i skup poljoprovrednih stručnih službi iz Srbije u Leskovcu

LESKOVAC

Direktori poljoprivrednih stručnih službi iz cele Srbije okupili su se danbas u Leskovcu.

Njima se zhavalio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović , naročito zbvog održavanja prvog Etno sajma na gradskom trgu.

„Verovatno znate da Leskovac ima registrovana tri brenda: roštilj meso, leskovačku spržu i leskovački ajvar i na dobrom smo putu da u toku tekuće godine registrujemo i četvrti brend, a to je leskovačka ljutenica koja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da dobije zaštićeno geografsko poreklo.

Poljoprivrednim kulturama koje se najviše proizvode na našoj teritoriji, a to su krompir, paprika, jagoda, kruška i višnja, u ovom dugom vremenskom periodu posvetili smo manifestacije, koje su postale lepa tradicija. Prvu Krompirijadu, kao i Dane višanja, krušaka, sam imao čast da otvorim. Već sutra u Radonjici imamo manifestaciju posvećenu višnjama, pošto je u toku berba ovog voća u čitavoj Srbiji.

Otkako smo preuzeli odgovornost za upravljanje gradom, za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, uređenje atarskih puteva, komasaciju, elektrifikaciju polja, protivgradnu odbranu, uložili smo 710 miliona dinara. U svim aktivnostima vezanim za poljoprivrednu delatnost, grad Leskovac, ali i svi naši sugrađani, uvek se oslanjaju na pomoć i podršku Poljoprivredne savetodavne stručne službe. Zahvaljujem se svima njima koji uvek deluju prevetivno, edukativno i usmeravaju sve proizvođače da blagovremeno preduzmu sve potrebne mere, kako bi se dobio što kvalitetniji proizvod,“ rekao je Cvetanović.

Dalibor Cvetanović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, je na otvaranju ove manifestacije rekao da im je čast što su ovogodišnji domaćini:

„Nadam se da ćemo naš grad na ovom prelepom trgu predstaviti na pravi način, na našim štandovima smo izložili sve proizvode koji su karakteristični za Jablanički okrug, a pre svega područje grada Leskovca. Pozvao bih sve da obiđu sve štandove i degustiraju proizvode koji su ovde izloženi.“

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović je rekla da je njoj “posebno drago da mi imamo sve više poljoprivrednika koji prave taj jedan korak dalje i svoje proizvode sa njiva prerađuju u fantastične prehrambene delikatese. To je nešto po čemu naša Srbija može da bude prepoznatljiva u čitavom svetu, pravi smo umetnici kada su hrana u pitanju i gostoprimstvo u pitanju. Zato mi je posebno drago što sam imala priliku da obiđem štandove i da vidim koji su to delikatesi koje naša Srbija može da predstavi u čitavom svetu, da se i mi podsetimo naših tradicionalnih proizvoda.”

Pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da su Poljoprivredne stručne službe u prethodnih 6 meseci imale ogroman zadatak, a to je implementacija E-agrara i da su to” uspešno obavili, na zadovoljstvo, pre svega poljoprivrednih proizvođača, a onda i ispunili zadatak koji je ministarka Tanasković zadala”.

” I današnji zadatak je ispunjen – svi su došli da predstave proizvode iz lokalnih samouprava u kojima deluju i nije samo to. Tu je i obilazak grada Leskovca, dobrih domaćina, druženje među sobom, 26 stručnih službi je prisutno od 34, neki iz opravdanih razloga nisu mogli da dođu. Svi smo kao jedna porodica, da nismo ne bismo uspeli da ispunimo ovaj težak zadatak.“

Danas je na gradskom trgu u Leskovcu održan Etno sajam u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivredno savetodavnih stručnih službi iz čitave Srbije i grada Leskovca. Na Sajmu je učestvovalo 26 službi sa teritorije čitave Srbije čiji predstavnici su izložili proizvode karakteristične za područje njihovog rada. (kraj) LJS/SA

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.