EKSKLUZIVNO: Izložba Vladimira Veličkovića u galeriji Art 55

Izvor: juGmedia, 29.Sep.2015, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO: Izložba Vladimira Veličkovića u galeriji Art 55

NIŠ – U galeriji Art 55 u četvrtak 1. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba crteža Vladimira Veličkovića iz kolekcije porodice Banićević.

Izložbu će otvoriti profesor Slobodan Radojković a obuhvata radove od 1962. do 1998.godine.

Prepoznavši etički i estetski potencijal umetnosti Vladimira Veličkovića, Bosiljka i Dušan Banićević, mladi par iz Beograda, započeli su misiju pasioniranog kolekcioniranja crteža ovog autora. Njihova izuzetna zbirka danas >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ima dvadesetak njegovih crteža koji obuhvataju nekoliko stvaralačkih faza jedne od najmarkantnijih ličnosti savremene domaće i svetske umetničke scene

Inače, Vladimir Veličković je rođen 11. avgusta 1935. u Beogradu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine, nakon čega se okreće slikarstvu. Saradnik majstorske radionice Krsta Hegedušića u Zagrebu 1962-1963. Izlaže od 1951. a prvu samostalnu izložbu priređuje u Salonu Muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu 1963. Na Bijenalu mladih u Parizu 1965. dobija nagradu za slikarstvo,nakon čega se trajno seli u Pariz gde nastavlja da živi i radi sve do danas.

Prvu samostalnu izložbu u Parizu priredio 1967. u galeriji Dragon. Profesor na Ecole nationale superieure des Beaux-Arts de Paris 1983.-2000. Član srpske Akademije nauka i umetnosti. Član Academie des Beaux-Arts – Institute de France. Član Makedonske kademije nauka i umetnosti. Nosilac ordena Legije časti. Nosilac najvišeg francuskog odlikovanja u oblasti kulture I umetnosti Commandaeur de l’ordre des Arts et des Lettres.

Osnivač Fonda za crtež Vladimir Veličković iz koga se nagrađuju mladi umetnici iz Srbije.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Izložba crteža Vladimira Veličkovića u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2015, 09:51

Niška publika imaće priliku da vidi crteže jednog od najznačajnih srpskih savremenih slikara Vladimira Veličkovića, koji će biti izloženi u galeriji “Art 55” od 1. oktobra u 19 sati...Postavku čine crteži iz privatne kolekcije porodice Banićević, od kojih je najstariji iz 1962. godine,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.