Donacija “Helpa” : Podrška malim preduzetnicima za otpočinjanje poslova

Izvor: JUGpress.com, 16.Maj.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija “Helpa” : Podrška malim preduzetnicima za otpočinjanje poslova

NIŠ

U Gradskoj kući danas su potpisani ugovori sa dobitnicima grantova  u okviru projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana”koji realizuje nemačka organizacija “Help”.

Ovim grantovima vlasnici 50 malih preduzeća i radnji  dobili su donacije u vrednosti od 2.400 evra koje će moći da iskoriste za unapređenje biznisa –  kupovinu opreme,  poslovne i stručne obuke, umrežavanje i mentorin.

“ Ja sam konkurisala >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za opremu. Kupiću profesionalni mikser, profesionalne peći koje su meni preko potrebne I to mi je veoma važno”, rekla je  Dragoslava Pejić  koja je danas potpisala ugovor o donaciji sa Helpom”

Među potpisnicima je 27  preduzetnica i 23 preduzetnika.

“Bavim se proizvodnjom kolača po profesionalnoj recepturi . Pravim knedlje sa šljivama sa različitim ukucima. Treenutno imamo pet ukusa ali planiramo uz pomoć ove donacije da ubrzamo I unapredimo proizvodnju.   Uskoro otvaramo i mIloprodajno mesto” kazao je Uglješa Dragojević

Zamenik načelnika Kancelarije za ekonomski razvoj Niša Ivan Petković istakao je da ukupna vrednost projekta iznosi 120.000 evra, s tim što je 48.000 evra učešće grada, a ostatak je donacija nemačke države.

“ Nama je kao gradu jako bitno da kao nekadaNiš bude grad industrije. Nekada je u Nišu  kao dobrodišlica stajalo “ dobrodošli u grad elektronike”. Želimo da ponovo vratimo industrijski sjaj I da Niš bude grad naprednih tehnologija”, rekao je Petković

Ciljna grupa projekta su startap, mikro i mali biznisi, nezaposleni mladi, žene, nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom i manje zapošljive kategorije stanovništva.

Menadžerka organizacije „Help“ Maša Bubanj rekla je da je od 2002. godine ta organizacija je u Srbiji podržala 7.000 malih preduzetnika a da su donaciju u opremi do sada u Nišu dobile 483 male firme.

“Kao aplikante smo imali različite delatnosti, uslužne, proizvodne.  Imali smo različite uslužne delatnosti  Medju onima koji su dobili donaciju ima automehaničara, zubara, vlasnika firmi za proizvodnju knedli, kolača” rekla je Maša Bubanja I dodala da je njihovo istraživanje pokazalo “da je 74 odsto podržanih firmi aktivno, što je dobar rezultat“. Ona  je objasnila da prilikom izbora preduzetnika kriterijum bio ekonomsko-socijalni status I tu metodologiju primenjuju od 2002. godine.

Prema njenim rečima, svi vlasnici firmi imaju obavezno sopstveno učešće od 20 odsto od ukupne vrednosti donacije, obavezan društveno koristan rad i obuku za što uspešnije poslovanje.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.