Dodeljena nagrada Stevan Sremac

Izvor: JuznaSrbija.info, 28.Nov.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena nagrada Stevan Sremac

Dobitnik književne nagrade "Stevan Sremac" je Vladislava Vojnović za roman "Kozje uši".

Ova nagrada se dodeljuje od 2004. godine u okviru manifestacije "Dani Stevana Sremca", a od ove godine uvrštena je u gradske manifestacije.

Vladisalavi Vojnović je nagradu predao gradonačelnik Niša u Gradskoj kući.


Književnu nagradu "Stevan Sremac" dobijaju pisci koii u svom radu neguju Sremčev duh. Kroz satiru i humor dotiču se ozbiljnih tema iz života >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << koji nikad nije jednostavan. Naziv romana "Kozje uši" u direktnoj je vezi sa bajkom "U cara Trojana kozje uši".

Dodelu nagrade "Stevan Sremac" pokrenula je Stana Dinić Skočajić, književnica u urednica u Niškom kulturnom centru. Za 10 godina , koliko se ova nagrada dedeljuje , bilo je i opstrukcija i osporavanja , različitih mišljenja da li je takva nagrada potrebna gradu. Ove godine našla se na spisku gradskih manifestacija, rame uz rame sa prestižnom nagradom " Branko Miljković ". Nagradu Stevan Sremac, podržalo je i Ministarvo kulture i informisanja Srbije i Grad Niš, verujući da se na ovaj način najbolje čuva uspomena na velikog Sremca.

Roman "Kozje uši" Vladislave Vojnović, koja je po obrazovanju dramaturg, je priča o Stojanki, starijoj ženi sa sela. Po knjizi je napisala i scenario za film i već se zna da će ulogu glavne junakinje romana tumačiti glumica Gorica Popović.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.