Đaci, roditelji i nastavnici akcijom obeležili Dan planina

Izvor: JužneVesti.com, 10.Dec.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci, roditelji i nastavnici akcijom obeležili Dan planina

Iz Proseka, preko sela Manastir i vidikovca Stražište, pa do vrha Kusač popela se šarenolika grupa sačinjena od osamdesetak osnovaca škola "Car Konstantin" i "Ćele Kula", njihovih roditelja i nastavnika, a predvođenih planinarima Preslapa. Povod za osvajanje vrha Suve planine, smeštenog u Sićevačkoj klisuri, bio je Međunarodni dan planina.

Većini dece ovo je bila prva planinarska akcija pa je uspon trajao nešto duže od uobičajenog, kažu u Preslapu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ali su usput održana predavanja o Međunarodnom danu planinara, zaštiti životne sredine, kao i sportu i aktivnom životu.

Odrasli planinari, deonicu od sela Prosek do vrha Kusača, koja je duga 6 kilometara, prelaze za sat i po do dva, a sada je vodički tim, u sporom, laganom i prijatnom ritmu, sve učesnike akcije na Kusaču izveo za tri i po sata. Vremenski uslovi bili su povoljni, te je na ovom fantastičnom vidikovcu napravljen duži odmor, tokom koga je održano i kraće predavanje o geografiji ovog kraja - rekli su u niškom klubu.

Planinarska akcija je organizovana na inicijativu direktorke Osnovne škole "Car Konstantin"Gordane Milošević i nastavnice Zorice Ivanović, koja je bila i jedan od vodiča na stazi. Za đake i njihove roditelje željne avanture na planinskom vrhu, bio je obezbeđen i besplatan prevoz do polazišne tačke.

Zahvaljujemo se od srca nastavnici Zorici Ivanović, i zaista je lepo videti da i u školama postoje ovakvi poslenici koji propagiraju zdrav način života i bavljenje sportom - navode u Preslapu.

Inače, Dan planina obeležava se 11. decembra, ali je zbog vremena i vikenda akcija održana četiri dana ranije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.