Divljih svinja više, krivolov češći

Izvor: JužneVesti.com, 22.Avg.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divljih svinja više, krivolov češći

Zbog povećane populacije divljih svinja na području Lovačkog udruženja Niš sve je više i krivolovaca, upozoravaju lovočuvari.

Od početka prošle godine iz ovog udruženja je zbog krivolova podneto 8 krivičnih prijava, a poslednja od njih napisana je pre samo desetak dana. Tada su dve osobe zatečene "u čeki" na Kameničkom visu.

- Lovočuvar je vršeći kontrolu u takozvanom reviru 1 uočio dve naoružane osobe na nelegalnim čekama. To znači da nisu bile prijavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Lovačkom udruženju i da su bile pravljene sa namerom krivolova - kaže predsednik Lovačkog udruženja Niš Bratislav Ćirković.

On dodaje da je zatečene osobe lovočuvar prepoznao i identifikovao, posle čega je Lovačko udruženje protiv njih podnelo krivičnu prijavu.

- Jedan od njih je N. Đ, član Lovačkog udruženja poznat kao lovac na divlje svinje. Nisu imali potrebne dozvole za lov i bili su naoružani. Lovočuvar je pozvao kolegu koji je došao sa policijom, a oni su zatekli i džip u vlasništvu N. Đ. Ne znamo šta je policija dalje preduzela - dodaje Ćirković.

On dodaje da je važno da i policija i tužilaštvo preduzmu sve što je u njihovoj moći da bi se krivolovu stalo na put.

Ovakve situaciju su, po njegovom mišljenju, sve češće jer su i lovci primetili da je na terenima koje gazduje Lovačko udruženje Niš divljih svinja sve više, a to je, kako kaže, rezultat dobre prihrane i discipline u lovištu.

- Divlja svinja je ovde prihranjena sa 20 tona kukuruza. Uz to, prisutna je stalna kontrola i prisustvo lovočuvarske službe. Ipak, potrebne su i reakcije policije i tužilaštva. Nadamo se da će posle naše poslednje prijave tužilaštvo reagovati i da ćemo stati na put tom krivolovu - očekuje Ćirković.

On objašnjava da je za krivolov predviđena zatvorska kazna do 3 godine, ali da ne zna za slučaj da je ona ikome izrečena.

Neki od postupaka pred tužilaštvom još su u toku. Prema Ćirkovićevim saznanjima, u onima gde su osobe u lovu zatečene u nedelju, kada je lovni dan i lov dozvoljen, ali bez potrebnih dozvola i papira, uglavnom je krivično gonjenje zamenjeno uplatom novca u humanitarne svrhe.

Lov na divlje svinje na području Lovačkog udruženja Niš čekanjem dozvoljen je od 1. jula do 1. septembra, a od 1. septembra do 31. januara dozvoljen je lov sa kerovima. Tada za divlje svinje počinje lovostoj, dok je u februaru dozvoljeno loviti samo primarne predatore - vuka i šakala.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.